ΑΘΗΝΑ
02:57
|
28.04.2024
Οι αντάρτες της Υεμένης δεσμεύονται να απαντήσουν στις νέες επιδρομές ΗΠΑ-Βρετανίας και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον παλαιστινιακό λαό.
Πύραλος Τόμαχοκ εκτοξεύεται από το αντιτορπιλικό USS Gravely του αμερικανικού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός των Χούθι δήλωσε, σήμερα Κυριακή, ότι θα εξαπολύσει αντίποινα για τις νέες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε έξι επαρχίες στη βόρεια Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

«Οι αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού-βρετανικού συνασπισμού δεν θα μας αποτρέψουν από την υποστήριξή μας στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και τιμωρία», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σαρέα σε δήλωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al-Masirah.

«Η αμερικανο-βρετανική επιθετικότητα εξαπέλυσε 48 αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ώρες, συμπεριλαμβανομένων 13 στην πρωτεύουσα Σαναά, εννέα στη Χοντέιντα, 11 στην Ταΐζ, επτά στην αλ Μπάιντα, επτά στην Χάτζα και μία στη Σαάντα», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για ζημιές ή θύματα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε νωρίτερα ότι «οι στρατοί των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πραγματοποίησαν πρόσθετα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι».

«Οι δυνάμεις του Συνασπισμού στόχευσαν 13 τοποθεσίες που σχετίζονται με τις βαθιά θαμμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, πυραυλικών συστημάτων και εκτοξευτών, συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ», ανέφερε.

Οι στόχοι χτυπήθηκαν από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, από βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος Typhoon FGR4 και από τα αντιτορπιλικά USS Gravely και USS Carney.

Σε αντίδραση, ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι, έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι οι επιθέσεις των ανταρτών δεν θα σταματήσουν εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την επίθεση και τον αποκλεισμό του στη Γάζα.

Τεχεράνη: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο υποδαυλίζουν την ένταση

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, καταδίκασε σθεναρά τα νέα πλήγματα ΗΠΑ-ΗΒ στην Υεμένη, λέγοντας ότι τα δύο δυτικά κράτη υποδαυλίζουν το χάος και την ανασφάλεια στην περιοχή, μέσω των στρατιωτικών τους δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην υποστήριξη του ισραηλινού καθεστώτος στην συνεχιζόμενη επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ιανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης καθώς και το διεθνές δίκαιο. Και έκανε λόγο για παράδειγμα «τυχοδιωκτισμού» και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Ο στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συνάδει με τις λανθασμένες πολιτικές αυτών των χωρών να χρησιμοποιούν μια στρατιωτική προσέγγιση για να προωθήσουν τους “παράνομους” στόχους τους στη Δυτική Ασία, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς τους ότι αντιτίθενται στην εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή», υπογράμμισε.

«Η διεθνής κοινότητα φέρει την ευθύνη να ζητήσει από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να λογοδοτήσουν», κατέληξε.

Αντίδραση και από τη Μαλαισία

Έντονη ήταν η αντίδραση για τις νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά των Χούθι και από την Μαλαισία

«Οι Ανσαρουλάχ δεν είναι το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ είναι το πραγματικό πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Ανουάρ Ιμπραχίμ.

«Οι Χούθι δεν είναι αυτοί που ξεκίνησαν τον πόλεμο, Είναι ατυχές που οι ΗΠΑ, η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, σχημάτισαν συμμαχία για να πολεμήσουν την Υεμένη, η οποία είναι η φτωχότερη χώρα στον κόσμο. Και αυτό για να μπορέσει το Ισραήλ να συνεχίσει να σκοτώνει Παλαιστίνιους», τόνισε.

«Όποιος επιδιώκει να αποκαταστήσει την ειρήνη πρέπει να σταματήσει την επίθεση κατά της Γάζας. Μόνο έτσι θα σταματήσουν όλα αυτά. Σε αυτό το θέμα, οι Χούθι δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα