ΑΘΗΝΑ
20:46
|
27.04.2024
Το Ιράκ λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και άλλων παράνομων χρήσεων του αμερικανικού νομίσματος.
Ένας Ιρακινός περπατά μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ στη Βαγδάτη, Ιράκ, 15 Αυγούστου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράκ απαγόρευσε σε οκτώ τοπικές εμπορικές τράπεζες να συμμετέχουν σε συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ, λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και άλλων παράνομων χρήσεων του αμερικανικού νομίσματος λίγες μέρες μετά την επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Απαγορεύεται στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην ημερήσια δημοπρασία δολαρίων της κεντρικής τράπεζας του Ιράκ, μια κύρια πηγή σκληρού νομίσματος στη χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές που έχει γίνει το επίκεντρο της καταστολής των ΗΠΑ κατά του λαθρεμπορίου νομισμάτων στο γειτονικό Ιράν.

Σπάνιος σύμμαχος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ιράν με αποθέματα άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατηρούνται στις ΗΠΑ, το Ιράκ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή θέληση της Ουάσιγκτον για να διασφαλίσει ότι δεν εμποδίζεται η πρόσβασή του στα έσοδα και τα οικονομικά του πετρελαίου.

Ένα έγγραφο της κεντρικής τράπεζας που επαληθεύτηκε από έναν υπάλληλο της τράπεζας απαριθμούσε τις απαγορευμένες τράπεζες.

Είναι: Ahsur International Bank for Investment; Επενδυτική Τράπεζα του Ιράκ; Union Bank of Iraq; Kurdistan International Islamic Bank for Investment and Development. Al Huda Bank; Al Janoob Islamic Bank for Investment and Finance. Arabia Islamic Bank και Hammurabi Commercial Bank.

Ο επικεφαλής της ένωσης ιδιωτικών τραπεζών του Ιράκ, που εκπροσωπεί τις εμπλεκόμενες τράπεζες, και οι Ασούρ και Χαμουραμπί δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Το Reuters επικοινωνεί με τις άλλες τράπεζες.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Επαινούμε τα συνεχιζόμενα βήματα που λαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ για την προστασία του ιρακινού χρηματοπιστωτικού συστήματος από κατάχρηση, η οποία οδήγησε σε νόμιμες ιρακινές τράπεζες να επιτύχουν διεθνή συνδεσιμότητα μέσω συναφών τραπεζικών σχέσεων».

Τον Ιούλιο του 2023, το Ιράκ απαγόρευσε σε 14 τράπεζες να πραγματοποιούν συναλλαγές σε δολάρια ως μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της λαθρεμπορίας δολαρίων στο Ιράν μέσω του ιρακινού τραπεζικού συστήματος. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ιρακινούς και αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι τράπεζες που έχουν απαγορευτεί από συναλλαγές σε δολάρια επιτρέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν και επιτρέπεται να πραγματοποιούν συναλλαγές σε άλλα νομίσματα, λέει η κεντρική τράπεζα.

Ο ανώτατος αξιωματούχος των κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Μπράιαν Νέλσον, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη, συζητώντας πώς να προστατεύσουν το ιρακινό και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από εγκληματίες, διεφθαρμένους και τρομοκράτες.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε δράση κατά της Al-Huda Bank κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, λέγοντας ότι συμμετείχε στην εκτροπή δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον ανέμενε από το Ιράκ να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν που δρουν έξω από το Ιράκ μετά τη δολοφονία τριών αμερικανών στρατιωτών που έχουν κατηγορηθεί σε σκληροπυρηνικές ιρακινές φατρίες.

Η σημερινή ιρακινή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία με την υποστήριξη ισχυρών κομμάτων και ενόπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν με συμφέροντα στην εξαιρετικά άτυπη οικονομία του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα που θεωρείται από καιρό ως hot spot για ξέπλυμα χρήματος.

Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι επαίνεσαν τη συνεργασία με τον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι για την πραγματοποίηση οικονομικών και χρηματοπιστωτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό της ικανότητας του Ιράν και των συμμάχων του να έχουν πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ και να ευθυγραμμίσουν την ιρακινή οικονομία με τα διεθνή πρότυπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα