ΑΘΗΝΑ
07:51
|
27.04.2024
Ποιος θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024 και γιατί.
Κάνοντας ξανά τον Τραμπ Πρόεδρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπάρχει συναίνεση στην Αμερική σε πολλά θέματα. Σύμφωνα με ορισμένα από τα τελευταία στοιχεία, το 77% των Αμερικανών ενηλίκων λέει ότι είναι καλό που ο πληθυσμός των ΗΠΑ αποτελείται από άτομα πολλών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων. Περίπου το 71% των Αμερικανών λέει ότι η κλιματική αλλαγή βλάπτει τους ανθρώπους στις ΗΠΑ. Περίπου το 58% των Αμερικανών θέλει αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα. Ο γάμος ομοφυλοφίλων έχει την υποστήριξη του 71% των Αμερικανών, ενώ το 73% υποστηρίζει νόμους για την απαγόρευση των διακρίσεων κατά των τρανς ατόμων στα σχολεία ή στον χώρο εργασίας. Περίπου το 85% των Αμερικανών πιστεύει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις και το 61% διαφώνησε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το 2022, ότι η άμβλωση δεν ήταν πλέον δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, μια σημαντική μειοψηφία Αμερικανών αντιτίθεται σθεναρά σε μία ή περισσότερες πτυχές αυτής της «φιλελεύθερης» συναίνεσης, που πιστεύουν ότι είναι η αιτία της «παρακμής» της χώρας τους. Ένας συνασπισμός παραπόνων ενώνει πολλές διαφορετικές ομάδες πίσω από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το ότι ο Τραμπ έχει λίγα κοινά με τις διάφορες ομάδες που τον υποστηρίζουν δεν σημαίνει τίποτα. Μιλάει τη γλώσσα τους. Είναι θύματα, όπως κι αυτοί, όχι μιας «φιλελεύθερης» αλλά μιας «ανελεύθερης» συναίνεσης που θέλει να τους φιμώσει και να αφαιρέσει τις ελευθερίες τους. Μια συναίνεση που απειλεί τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Είναι η ώρα, λέει ο Τραμπ, να πάρουν τη χώρα τους πίσω και να κάνουν την Αμερική ξανά μεγάλη.

Κάνοντας ξανά τον Τραμπ Πρόεδρο

Οι ομάδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ έχουν διαφορετικά, αλλά μερικές φορές κοινά ενδιαφέροντα. Μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών του Τραμπ είναι λευκοί άνδρες που δεν πήγαν στο πανεπιστήμιο. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δυσκολευτεί καθώς οι βιομηχανίες στις οποίες εργάζονταν έχουν αλλάξει και οι κάποτε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας τους είτε αποστέλλονται στο εξωτερικό είτε αυτοματοποιούνται. Η αναγνώριση και ο σεβασμός που τους έδινε η δουλειά τους έχει φύγει. Ο Τραμπ, ένας πλούσιος άνθρωπος, δεν γνωρίζει πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά συμφωνούν μαζί του γιατί η χώρα δεν λειτουργεί πλέον. Αυτή η ομάδα βλέπει την πολιτική ορθότητα ως περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και είναι πολύ πιθανό να πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας και να έχει δυσπιστία στα ΜΜΕ και τους πολιτικούς, των οποίων οι ειδήσεις και οι πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με τη ζωή τους.

Οι λευκοί εθνικιστές συμφωνούν με τα παράπονα των λευκών που δεν έχουν σπουδάσει πανεπιστήμιο για τις θέσεις εργασίας και την πτώση του βιοτικού επιπέδου. Πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή άλλες φυλές και ευνοούνται έναντι των λευκών. Μερικοί ασπάζονται τη «θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης» – την ιδέα ότι η μετανάστευση των μη λευκών είναι μέρος μιας πλοκής για την «αντικατάσταση» της πολιτικής δύναμης και της κουλτούρας των λευκών στις ΗΠΑ. Αυτό είναι, εν μέρει, μια αντίδραση στην εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ προώθησε το κίνημα «birther», μια θεωρία συνωμοσίας που ισχυριζόταν, ψευδώς, ότι ο Ομπάμα δεν ήταν νόμιμος πρόεδρος επειδή γεννήθηκε στην Κένυα, όχι στις ΗΠΑ. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στη Χαβάη. Αυτή και η σφοδρή αντίθεση του Τραμπ στους μετανάστες που, όπως είπε πρόσφατα, «δηλητηριάζουν το αίμα της Αμερικής», μαζί με τις υποσχέσεις του να κλείσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, απευθύνονται έντονα στους λευκούς εθνικιστές.

Με τον λευκό εθνικισμό συνδέεται η πεποίθηση των λευκών χριστιανών ευαγγελικών ότι η Αμερική είναι μια «χριστιανική» χώρα, επιλεγμένη από τον Θεό. Το 2022, το 63% των Αμερικανών ταυτίστηκαν ως χριστιανοί και το 24% από αυτούς ως ευαγγελικοί, κλάδος της Προτεσταντικής Εκκλησίας. Οι λευκοί ευαγγελικοί δεν δέχονται ότι το σύνταγμα των ΗΠΑ διαχωρίζει την εκκλησία από το κράτος. Για αυτούς, οι νόμοι της Αμερικής πρέπει να ακολουθούν τη Βίβλο, την οποία θεωρούν ως τον αληθινό λόγο του Θεού. Αντιτίθενται στα δικαιώματα ΛΟΑΤ+ και στην άμβλωση, θεωρώντας τα ως αμαρτωλά. Η παρακμή της Αμερικής, όπως τη βλέπουν, είναι η κρίση του Θεού.

Οι λευκοί ευαγγελιστές δεν υποστηρίζουν τον Τραμπ για τη χριστιανική του ευσέβεια. Ο Τραμπ είναι ένας δύο διαζευγμένος άνδρας που έχει κριθεί ένοχος στα πολιτικά δικαστήρια για απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και σεξουαλική επίθεση. Αντιμετωπίζει επίσης ομοσπονδιακές και πολιτειακές ποινικές κατηγορίες για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κακή διαχείριση απόρρητων εγγράφων και πληρωμή χρημάτων σε μια πορνοστάρ. Όταν ρωτήθηκε, ο Τραμπ δεν μπόρεσε να ονομάσει ένα αγαπημένο στίχο της Βίβλου. Αλλά οι λευκοί ευαγγελιστές επισημαίνουν ότι ο Τραμπ, όταν ήταν πρόεδρος, διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που ψήφισαν υπέρ του τερματισμού του συνταγματικού δικαιώματος μιας γυναίκας να κάνει έκτρωση. Μερικοί λευκοί ευαγγελικοί συγκρίνουν τον Τραμπ με τον βασιλιά Κύρο, ο οποίος αν και Πέρσης ηγεμόνας, σύμφωνα με τη Βίβλο, εκπλήρωσε το σχέδιο του Θεού ελευθερώνοντας τους Εβραίους από την αιχμαλωσία στη Βαβυλώνα. Ο Τραμπ δεν είναι τέλειος, αλλά για τους λευκούς ευαγγελιστές, είναι μέρος του σχεδίου του Θεού να σώσει την Αμερική.

Όχι μόνο πολλοί φτωχοί άνθρωποι, αλλά και πολλοί πλούσιοι υποστηρίζουν τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων πολλών δισεκατομμυριούχων και ηγετών της εταιρικής Αμερικής. Ενώ ήταν πρόεδρος, ο Τραμπ έκανε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές περικοπές, περίπου το 75% των οποίων πήγε στο πλουσιότερο 10% των Αμερικανών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ χαιρετίζουν επίσης τα σχέδια του Τραμπ για απορρύθμιση, τον σκεπτικισμό του για την κλιματική αλλαγή και τις προτάσεις για γεωτρήσεις στις ΗΠΑ για περισσότερο πετρέλαιο. Βλέπουν μια άλλη προεδρία Τραμπ ως ευκαιρία για να βγάλουν χρήματα.

Το ότι οι επιχειρηματικές δεξιότητες του Τραμπ είναι καλές για την οικονομία είναι μια άποψη που συμμερίζονται όλο και περισσότερο οι μαύροι και οι Ισπανόφωνοι. Παρά την ρητορική του Τραμπ κατά τους μετανάστευες και την υποστήριξη των λευκών εθνικιστών, αισθάνονται παραμελημένοι από το Δημοκρατικό κόμμα και πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα φέρει καλές δουλειές πίσω στην Αμερική. Πολλοί Ισπανόφωνοι, ιδιαίτερα αυτοί από την Κούβα και τη Βενεζουέλα, υποστηρίζουν τον Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επειδή αντιτίθενται στον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό των πατρίδων τους. Πολλοί Ισπανόφωνοι είναι επίσης Καθολικοί και κοινωνικά συντηρητικοί με επιφυλάξεις σχετικά με την άμβλωση και τα δικαιώματα ΛΟΑΤ+. Πολλοί Ισπανόφωνοι αντιτίθενται επίσης και θέλουν να σταματήσουν την παράνομη και χωρίς έγγραφα μετανάστευση στις ΗΠΑ από τη Λατινική Αμερική, η οποία πιστεύουν ότι υπονομεύει το καθεστώς τους ως ανθρώπων που ακολούθησαν τους κανόνες και εισήλθαν νόμιμα στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δεν χρειάζεται τις περισσότερες ψήφους για να κερδίσει

Οι υποστηρικτές του Τραμπ μπορεί να είναι ένας διαφορετικός συνασπισμός, αλλά είναι αφοσιωμένοι σε αυτόν. Οι δικαστικές υποθέσεις και οι αρνητικές ιστορίες για τον Τραμπ, ακόμα κι αν είναι αληθινές, δεν τους κάνουν καμία διαφορά. Είναι πεπεισμένοι ότι τα δικαστήρια είναι εναντίον του Τραμπ, ο οποίος, πιστεύουν, τους προστατεύει από το «βαθύ κράτος» που θέλει να καταστρέψει την Αμερική.

Ωστόσο, η υποστήριξη του Τραμπ έχει πιθανώς ανώτατο όριο περίπου 35% των ψήφων. Ο Τζο Μπάιντεν, ο πιθανός Δημοκρατικός αντίπαλος του Τραμπ, πιθανότατα θα κερδίσει τη λαϊκή ψήφο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το 2020, ο Μπάιντεν έλαβε επτά εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ. Αλλά, οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν αποφασίζονται από τη λαϊκή ψήφο, αλλά από τις ψήφους κάθε πολιτείας στο εκλογικό σώμα.

Κατά συνέπεια, αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος και η κατανομή της ψήφου του Τραμπ στις αναποφάσιστες πολιτείες της Αριζόνα (με 11 ψήφους στο εκλογικό σώμα), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (15), Νεβάδα (6) και Πενσυλβάνια (15) και Ουισκόνσιν (10). Εάν οι άλλες πολιτείες ψηφίσουν όπως αναμένεται, τότε ο Τραμπ θα χρειαστεί 35 από τις 77 ψήφους από τις αναποφάσιστες πολιτείες. Ο Μπάιντεν θα χρειαστεί 44.

Το 2020, ο Μπάιντεν κέρδισε και τις έξι αναποφάσιστες πολιτείες, αλλά οριακά. Μόλις 45.000 ψήφοι για τον Τραμπ, ή 45.000 λιγότερες για τον Μπάιντεν σε Αριζόνα, Τζόρτζια και Ουισκόνσιν, θα έκαναν τον Τραμπ ξανά Πρόεδρο. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι μια πραγματική πιθανότητα. Ορισμένοι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι μπορεί να ψηφίσουν τον Τραμπ επειδή τον εμπιστεύονται περισσότερο για την οικονομία και τη μετανάστευση. Οι υποψήφιοι από άλλα κόμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι ή οι Πράσινοι, μπορούν να πάρουν ψήφους από τον Μπάιντεν. Ορισμένοι Δημοκρατικοί μπορεί να μην ψηφίσουν επειδή πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν, στα 82 του, είναι πολύ μεγάλος για να είναι πρόεδρος. Εναλλακτικά, αποξενωμένοι από τις ατάκες του, πολλοί που ψήφισαν τον Τραμπ το 2020 μπορεί να μην ξαναψηφίσουν το 2024.

Η λατρεία του Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2024 πολύ αμφίρροπες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα