ΑΘΗΝΑ
21:43
|
27.04.2024
Οι ΗΠΑ λένε ότι έπληξαν έναν πύραυλο κρουζ και τέσσερις πυραύλους που «ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν έναν πύραυλο κρουζ επίθεσης ξηράς και τέσσερις πυραύλους που «ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα». Η τελευταία ενέργεια έρχεται μια ημέρα μετά τις κοινές επιδρομές ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια σε στόχους Χούθι.

Χθες «περί τις 05:30 ώρα Σανάα (σ.σ. 04:30 ώρα Ελλάδας)» ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε «πλήγμα σε νόμιμη άμυνα εναντίον πυραύλου κρουζ επιφανείας-επιφανείας», και «από τις 10:30 (09:30) έπληξαν τέσσερις πυραύλους κρουζ κατά πλοίων επιφανείας, που ήταν όλοι έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Τα πλήγματα έγιναν λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν από κοινού ΗΠΑ οι και η Βρετανία εναντίον δεκάδων «στόχων», θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Τα πλήγματα σημειώνονται μετά από συνεχείς επιθέσεις από τους Χούθι σε στρατιωτικά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν την πλωτή οδό, επηρεάζοντας το διεθνές εμπόριο.

Η Αίγυπτος είπε ότι τα έσοδά της από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τον Ιανουάριο, με τον αριθμό των πλοίων που ταξίδευαν μέσω της βασικής εμπορικής αρτηρίας τον περασμένο μήνα να έχει μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο. Οι κοινές επιδρομές ΗΠΑ-ΗΒ το Σάββατο φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό στη νότια πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, με έναν ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάτοικο της περιοχής να λέει στο BBC ότι τα σπίτια άρχισαν να τρέμουν.

Οι αξιωματούχοι των Χούθι απάντησαν στα πλήγματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αντιδρώντας στα χτυπήματα του Σαββάτου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας, Yahya Sarea, έγραψε στο X: «Αυτές οι επιθέσεις δεν θα μας αποτρέψουν από την ηθική, θρησκευτική και ανθρωπιστική στάση μας για την υποστήριξη του ανθεκτικού παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα μείνουν αναπάντητες ή ατιμώρητες»

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του σε στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία είναι μόνο «η αρχή και όχι το τέλος» της απάντησής του στο Ιράν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή «θα υπάρξουν περισσότερα βήματα».

Οι ΗΠΑ απαντούν στους θανάτους τριών στρατιωτών σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτική βάση στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση με drone και η θυγατρική του, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ανέλαβε την ευθύνη. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι είχε τα «δακτυλικά της αποτυπώματα» στην επίθεση και είπαν ότι το drone ήταν ιρανικής κατασκευής.

Οι Χούθι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από το 2014, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου. Από τα μέσα Νοεμβρίου, έχουν εξαπολύσει πάνω από τριάντα επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν.

Λένε πως διεξάγουν τις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα