ΑΘΗΝΑ
08:15
|
01.05.2024
Εντός του κοινοβουλίου βρέθηκε και ομάδα δυτικών πρεσβευτών για να υποστηρίξει την ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ.
Οι βουλευτές του Fidesz δεν εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, όσο και οι βουλευτές του κόμματός του, μποϊκόταραν δια την απουσία τους την έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τη συνεδρίαση είχε συγκαλέσει η αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να πιέσει το κυβερνών κόμμα Fidesz να ψηφίσει υπέρ της ένταξης. Μάλιστα, εντός του κοινοβουλίου βρέθηκε και ομάδα δυτικών πρεσβευτών για να υποστηρίξει την ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πρέσμαν.

Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι θα προέτρεπε το κόμμα του να επικυρώσει την προσφορά «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».

Την Παρασκευή, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών υπενθύμισε στον Όρμπαν σε δήλωση ότι υποσχέθηκε να ενεργήσει «με την πρώτη ευκαιρία» και «η σύνοδος της Δευτέρας του παρέχει μία».

Σε σύντομα σχόλια στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνεδρίαση, ο Πρέσμαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθήσουν στενά» το ζήτημά και πως ανυπομονούν « η Ουγγαρία να ενεργήσει άμεσα».

«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και επηρεάζει την ασφάλεια της συμμαχίας μας στο σύνολό της», ανέφερε ο πρέσβης, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στον Όρμπαν τη δέσμευσή του.

«Ο Όρμπαν καθυστερεί την ψηφοφορία λόγω της προσωπικής του ματαιοδοξίας», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse η Άγκνες Βάνταϊ, βουλευτής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει «να γίνει πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο, κάνοντας νεύμα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και υπονομεύοντας την ενότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν, έθεσε την προοπτική επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία για τη συμπεριφορά της και χαρακτήρισε τον Όρμπαν «το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ».

Ούγγροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι βουλευτές του Fidesz δεν θα υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έως ότου ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, αποδεχτεί την πρόσκληση του Όρμπαν να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις.

Ο Κρίστερσον απάντησε τότε ότι θα κάνει το ταξίδι, μόνο αφού η Ουγγαρία εγκρίνει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Το Fidesz διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνόδου του κοινοβουλίου, «αλλά περιμένουμε από τον Σουηδό πρωθυπουργό να επισκεφθεί πρώτα την Ουγγαρία».

«Αν αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη χώρα του, ο Σουηδός πρωθυπουργός προφανώς θα έρθει στη Βουδαπέστη», ανέφερε το κόμμα.

Η Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί εκ νέου στις 26 Φεβρουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα