ΑΘΗΝΑ
01:04
|
01.05.2024
Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ουγγαρίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής στις 5 Φεβρουαρίου ζήτησαν σήμερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία είναι πλέον η μόνη χώρα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία των 31 κρατών μελών που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας. Η Τουρκία ολοκλήρωσε την επικύρωση της αίτησης ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, περίπου 20 μήνες μετά το αίτημα της Στοκχόλμης.

«Το αίτημά μας έχει σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής. Τώρα το ερώτημα είναι αν 135 βουλευτές θα είναι αρκετά γενναίοι για να εμφανιστούν», δήλωσε στο Reuters η Ζίτα Γκουρμάι, βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Η Γκουρμάι αναφερόταν στο αν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Χριστιανοδημοκρατών, θα ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος, κάτι που θα ενίσχυε τις πιθανότητες του να προχωρήσει η διαδικασία για την ουγγρική επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προτρέψει τους βουλευτές να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας με την πρώτη ευκαιρία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Λάζλο Κόβερ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για κάποια έκτακτη κίνηση για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για μια έκτακτη συνεδρίαση είναι πιθανό να αποτύχουν.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν συνεδριάζει αυτή την περίοδο, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένει η ουγγρική Βουλή να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, δηλωσε πως «Η Σουηδία δεν θα διαπραγματευτεί με την Ουγγαρία σε σχέση με το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ, το οποίο η Βουδαπέστη είναι το τελευταίο μέλος της Συμμαχίας που δεν έχει ακόμη επικυρώσει».

Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ουγγαρίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα