ΑΘΗΝΑ
02:50
|
03.05.2024
Ακόμα πιο σύντομα, μέσα το πολύ σε 8 χρόνια, εκτιμά το ενδεχόμενο ο Γερμανός υπουργός Άμυνας.
Ταχύτερες διαδικασίες επιστράτευσης ζητά ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Δύση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ρομπ Μπάουερ, μετά τη συνάντηση των αρχηγών γενικών επιτελείων των χωρών μελών της Συμμαχίας που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις του έρχονται καθώς οι δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προετοιμάζονται για τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις τους εδώ και δεκαετίες ,την επόμενη εβδομάδα, με περίπου 90.000 άτομα να συμμετάσχουν σε πολύμηνα γυμνάσια.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το γεγονός πως βρισκόμαστε σε ειρήνη δεν είναι δεδομένο», είπε ο Ολλανδός αξιωματούχος που ηγείται της επιτροπής των επικεφαλής των εθνικών ενόπλων δυνάμεων της Συμμαχίας.

«Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς προετοιμαζόμαστε για σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα σύστημα που θα επιτρέπει την άμεση επιστράτευση ισχυρότερων δυνάμεων, σε περίπτωση άμεσης πολεμικής εμπλοκής των δύο πλευρών στην Ευρώπη και η σχετική διαδικασία ετοιμότητας εφεδρικών δυνάμεων πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τις κυβερνήσεις από τώρα.

Η προετοιμασία για σύγκρουση, όπως τόνισε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, απαιτεί επίσης την εξασφάλιση της ικανότητας να στηριζόμαστε σε μια βιομηχανική βάση ικανή να παράγει όπλα και πυρομαχικά αρκετά γρήγορα. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, προέβλεψε μια άμεση εμπλοκή των δύο πλευρών πολύ πιο γρήγορα, μέσα το πολύ σε 8 χρόνια.

«Ακούμε απειλές από το Κρεμλίνο σχεδόν κάθε μέρα… επομένως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μια μέρα», ανέφερε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Tagesspiegel.

Μια ρωσική επίθεση δεν είναι πιθανή «προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά, αλλά οι Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν πως «σε μια περίοδο πέντε έως οκτώ ετών αποτελεί ένα ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως δεν έχει περάσει ακόμα ούτε μια εβδομάδα από τις προειδοποιήσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η επικείμενη μόνιμη ανάπτυξη μιας ταξιαρχίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη Λιθουανία προαναγγέλλει τη συσσώρευση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, οδηγώντας σε κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας κάλεσε ομοίως τους πολίτες της χώρας του να «προετοιμαστούν ψυχικά» για πόλεμο, ενώ ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της νεοεισερχόμενης στη Συμμαχία χώρας, Καρλ Όσκαρ Μπόλιν, προέτρεψε τους πολίτες να ενταχθούν σε εθελοντικές οργανώσεις άμυνας για να προετοιμαστούν για μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση.

Η Πολωνία, η οποία θα διαθέσει περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2024, ανησυχεί επίσης για το απρόβλεπτο της Μόσχας. «Η Ρωσία αψηφά τη λογική. Αυτό που συνέβη το 2022 φαινόταν αδύνατο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις, τέλος, κάλεσε και αυτός, χθες Πέμπτη την Ευρώπη να επιταχύνει τις προετοιμασίες για να αντιμετωπίσει έξαρση της ρωσικής επιθετικότητας. «Υπάρχει μια πιθανότητα να μην περιοριστεί η Ρωσία στην Ουκρανία», ανέφερε μιλώντας από το Νταβός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα