ΑΘΗΝΑ
11:00
|
02.05.2024
Η συμφωνία βάσει της οποίας η στρατιωτική παρουσία της Μπούντεσβερ στη Λιθουανία αναβαθμίζεται σε επίπεδο ταξιαρχίας υπεγράφη τον περασμένο μήνα.
Θα περιλαμβάνει περί τους 5.000 αξιωματικούς και οπλίτες και 200 μέλη πολιτικού προσωπικού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επικείμενη μόνιμη ανάπτυξη μιας ταξιαρχίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη Λιθουανία προαναγγέλλει τη συσσώρευση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η αύξηση της δραστηριότητας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και των κρατών μελών του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι προκλητική», τόνισε, προσθέτοντας ότι οδηγεί σε κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η Δύση, προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες των δυτικών χωρών.

Η συμφωνία βάσει της οποίας η στρατιωτική παρουσία της Μπούντεσβερ στη Λιθουανία θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο ταξιαρχίας υπεγράφη από το Βερολίνο και το Βίλνιους τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ανάπτυξη του στρατεύματος, που θα περιλαμβάνει περί τους 5.000 αξιωματικούς και οπλίτες και 200 μέλη πολιτικού προσωπικού, θα ξεκινήσει το 2025 με στόχο να επιτευχθεί η επιχειρησιακή του ετοιμότητα έως το 2027, υπό την προϋπόθεση ότι οι Λιθουανοί δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή.

Η καθυστέρηση, μάλλον αφορά στο γεγονός ότι μία από τις μονάδες που απαρτίζουν τη νέα ταξιαρχία, η Panzerbatallion 203, έχει παραδώσει τα άρματα μάχης Leopard που διέθετε στην Ουκρανία και περιμένει να αντικατασταθούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους η παραγγελία έχει δοθεί και μόλις κατασκευαστούν θα σταλούν απευθείας στη Λιθουανία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η τρέχουσα ανάπτυξη της Γερμανίας στη Λιθουανία είναι μία από τις οκτώ εκ περιτροπής ενισχυμένες ομάδες μάχης εμπρόσθιας παρουσίας που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του. Συγκεκριμένα η Γερμανία είναι η επικεφαλής χώρα στη Λιθουανία, ενώ το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ συνεισφέρουν επίσης με στρατεύματα.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι μόλις η ταξιαρχία φτάσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, «το ΝΑΤΟ σκοπεύει να μεταφέρει υπό τις διαταγές του τη μάχιμη τακτική ομάδα, η οποία επιχειρεί τώρα στη Λιθουανία».

«Η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά προχωρά με επιταχυνόμενο ρυθμό», επεσήμανε η Ζαχάροβα, υπενθυμίζοντας ότι μέσα στο 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος χωρών της Βαλτικής, με τα σενάρια τους να προβλέπουν την προετοιμασία για μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα