ΑΘΗΝΑ
13:39
|
06.05.2024
Κάτοικοι πολλών περιοχών έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις άκρως απαραίτητες καταστροφικών φαινομένων.
Καλιφόρνια, πλημμύρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 40 εκατομμύρια Καλιφορνέζοι σε νότια, βόρεια και κεντρική Καλιφόρνια εντείνουν τις προετοιμασίες ενόψει εντεινόμενων καταστροφικών καταιγίδων, πλημμυρών, κατολισθήσεων και εκτεταμένων διακοπών ρεύματος που έχουν αφήσει ήδη δίχως ηλεκτρικό πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ώθησαν το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην περιοχή Μπέι (Bay Area) να εκδώσει μια εξαιρετικά σπάνια προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους με ριπές 112 χλμ την ώρα στο Big Sur και τις παρακείμενες περιοχές. Παράλληλα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσαμ κήρυξε όλη την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κάτοικοι πολλών περιοχών της Καλιφόρνιας έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με δικά τους μέσα ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις άκρως απαραίτητες ενόψει του κυκλώνα-βόμβα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σάντα Μπάρμπαρα έχουν κλείσει όλες οι επιχειρήσεις λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και των κινδύνων για τους πολίτες κατά τις πιθανές μετακινήσεις.

A man wades through a flooded street in the Rio Del Mar neighborhood of Aptos, Calif., Monday, Jan. 9, 2023. (AP Photo/Nic Coury)

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η καταιγίδα θα μπορούσε «πιθανότατα να προκαλέσει 24 έως 36 ώρες (ή περισσότερες) συνεχείς βροχοπτώσεις». Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στην περιοχή μπορεί να πέσουν οι βροχές έως και ενός μήνα  καθώς σε ορισμένες περιοχές προβλέπονται βροχοπτώσεις από επτά έως 30 εκατοστά.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες που απαιτούν γρήγορες διασώσεις από το νερό.

Ο ποταμός του Λος Άντζελες «θα γεμίσει γρήγορα και θα γίνει ένας ορμητικός ποταμός και ένα πολύ επικίνδυνο μέρος» προσθέτουν.

Στη Σάντα Κλαρίτα, δημιουργούνται ισχυροί χείμαρροι που παρασύρουν στο διάβα τους ό,τι βρουν.

Στις κεντρικές και νότιες ακτογραμμές της Καλιφόρνιας, αρμόδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν κινητοποιηθεί περισσότερα από 8.500 μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και έχουν διανεμηθεί περίπου επτά εκατομμύρια σάκοι άμμου.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, σε μεγάλο μέρος ορεινών περιοχών της πολιτείας σημειώνονται σφοδρές χιονοπτώσεις και σφοδροί άνεμοι.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της πολιτείας έχει προειδοποιήσει για «πολλές καταστροφικές κατολισθήσεις» στις πόλεις Μαλιμπού και Μπέβερλι Χιλς.

Στο Σαν Ντιέγκο ήδη πολλές περιοχές βρίσκονται κάτω από δεκάδες εκατοστά νερού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα