ΑΘΗΝΑ
13:15
|
02.05.2024
Ένα στα πέντε παιδιά στη Βρετανία ηλικίας δύο έως 2,5 ετών έχουν ανάπτυξη μικρότερη του αναμενόμενου. Ένα στα πέντε παιδιά ως 5 ετών είναι υπέρβαρα.
Φτωχά παιδιά,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «τρομακτική επιδείνωση» της υγείας των παιδιών ηλικίας έως 5 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνουν γιατροί σε έκθεση που ετοίμασαν και δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην έκθεση των ειδικών αποτυπώνεται υψηλότερα ποσοστά σε νηπιακή θνησιμότητα, παχυσαρκία και οδοντιατρική υγεία.

«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα για μια ασφαλή και υγιή παιδική ηλικία. Είναι ντροπή το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το καταφέρνει αυτό», έγραψε η Ελεν Μίνις, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης που δημοσιεύτηκε από την The Academy of Medical Sciences, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο για την υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Προδίδουμε τα παιδιά μας», καταλήγει η καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι πρόοδοι αναφορικά με την παιδική υγεία έχουν βαλτώσει» στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές προτάσσουν διάφορους δείκτες που αντικατοπτρίζουν αυτήν την «επιδείνωση». Η χώρα κατατάσσεται στην 30η θέση εκ των συνολικά 49 πλουσιότερων χωρών στη νηπιακή θνησιμότητα, γράφουν οι ειδικοί.

Ενα στα 5 παιδιά ηλικίας 5 ετών είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Τα παιδιά που ζουν σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν τον διπλάσιο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνα που ζουν σε εύπορες περιοχές.

Επιπλέον, τα ποσοστά εμβολιασμού «μειώθηκαν κάτω από τα όρια της ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γεγονός που απειλεί να προκαλέσει επιδημίες».

Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα παιδιά δεν βρίσκονται σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση αναφέροντας πως «προβλήματα όπως η πανδημία Covid-19, η αύξηση του κόστους ζωής και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν τις εκτεταμένες ανισότητες».

Σύμφωνα με την έκθεση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) βρίσκεται αντιμέτωπο με «τεράστιες προκλήσεις» λόγω κυρίως της «γήρανσης του πληθυσμού», υπογραμμίζει ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο ‘Αντριου Πόλαρντ, ειδικός στο θέμα των εμβολιασμών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης κατέγραψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά τα παιδιά έως 5 ετών πως η χώρα είναι στην 30ή θέση μεταξύ των 49 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την βρεφική και παιδική θνησιμότητα.

Συνοψίζοντας κανείς συγκρατά τα ακόλουθα σημεία:

  • Μεταξύ 2014 και 2017, καταγράφηκε σταθερή αύξηση της θνησιμότητας των παιδιών στην Αγγλία.
  • Ένα στα πέντε παιδιά στη Βρετανία ηλικίας δύο έως 2,5 ετών έχουν ανάπτυξη μικρότερη του αναμενόμενου.
  • Ένα στα πέντε παιδιά ως 5 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
  • Από το 2021-22 δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι για εμβολιασμό στο 95% των παιδιών και βρεφών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Το ¼ των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καλή στοματική υγεία, αφού έχουν χαλασμένο δόντι ή δόντια τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών.
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα είναι υπεύθυνη για το 33% των κρουσμάτων παιδικού άσθματος.
  • Μία στις 5 μητέρες αισθάνεται προβλήματα ψυχικής κατάστασης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

Η έκθεση κάνει επίσης λόγο «για τρομακτική επιδείνωση της υγείας των παιδιών μας καθιστά τις προοπτικές του μέλλοντος ακόμα πιο ζοφερές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΣΕΤΕΠΕ : Το Δώρο Πάσχα δεν έχει καταργηθεί

Νοσοκομείο «Έλενα»: Κακοποιητική μεταχείριση θύματος βιασμού από την ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα