ΑΘΗΝΑ
22:57
|
27.02.2024
Στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, καλεί η ανοιχτή συνέλευση ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία.
Παγκόσμια ημέρα ενάντια στο καθεστώς θανάτου στα σύνορα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συγκέντρωση στα πλαίσια της CommemorAction, της διεθνούς ημέρα μνήμης και αγώνα για όσους σκοτώθηκαν και εξαφανίστηκαν στη θάλασσα και τα σύνορα καλεί στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία.

«Το 2023, που σημαδεύτηκε από τη σφαγή της Πύλου στις 14 Ιουνίου, ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες χρονιές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Οι θάνατοι αυτοί δεν ήταν ατυχήματα αλλά δολοφονίες του ρατσιστικού καθεστώτος συνόρων της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους», σημειώνεται το κάλεσμα.

Παρακάτω δημοσιοποιούμε το γενικό κάλεσμα για τη δράση CommemorAction, μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Πρωτοβουλία:

6 Φεβρουαρίου – 10η Ημέρα Μνήμης και Αγώνα

Η ζωή τους, φως μας. Ο θάνατός τους, οργή μας. Να ανοίξουμε τα σύνορα!

Παγκόσμια ημέρα ενάντια στο καθεστώς θανάτου στα σύνορα.
Διεκδικούμε αλήθεια, δικαιοσύνη, επανορθώσεις για τα θύματα των συνόρων και τις οικογένειες τους

Στις 6 Φεβρουαρίου 2014, περισσότεροι από 200 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν κολυμπώντας από τις μαροκινές ακτές στην παραλία Tarajal που βρίσκεται μέσα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα. Η ισπανική αστυνομία για να τους αποτρέψει χρησιμοποίησε εναντίον τους οπλισμό για την καταστολή πλήθους. Από την άλλη πλευρά οι μαροκινοί στρατιώτες δεν κινήθηκαν για να διασώσουν τους ανθρώπους που έβλεπαν να πνίγονται μπροστά τους. Δεκαπέντε νεκροί εντοπίστηκαν στην ισπανική πλευρά, δεκάδες παρέμειναν αγνοούμενοι, ενώ όσοι έφτασαν επιζώντες στην Θέουτα απελάθηκαν στο Μαρόκο. Νεκροί βρέθηκαν και στη μαροκινή πλευρά, άγνωστο πόσοι.

Φέτος είναι η Δέκατη Επέτειος της σφαγής της Ταραχάλ.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα αυξάνεται διαρκώς: στη Μεσόγειο και στα Κανάρια Νησιά, στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, στη Μάγχη, στα ανατολικά σύνορα, κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής, και πίσω στην έρημο Σαχάρα, σε κάθε άλλο μεταναστευτικό πέρασμα.

Τον περασμένο χρόνο η αγριότητα και ο κυνισμός του καθεστώτος συνόρων της ΕΕ εμφανίστηκε απροκάλυπτη. Στο ναυάγιο του Κούτρο την Καλαμβρία στις 25 Φεβρουαρίου 2023 94 άνθρωποι πνίγηκαν και άλλοι 11 αγνοούνται σε έναν ναυάγιο που έγινε λίγες δεκάδες μέτρα από την ακτή και ενώ το σκάφος επιτηρούταν επί πολλές ώρες από την Φρόντεξ και την ιταλική ακτοφυλακή. Το έγκλημα επαναλήφθηκε πανομοιότυπο στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου, όταν 600 άνθρωποι χάθηκαν για πάντα στον βυθό της θάλασσας της Πύλου. Το ίδιο είχε συμβεί στις 23 Απριλίου του 2022, με 90 πνιγμένους-ες-α στις ακτές του Λιβάνου.

Δέκα χρόνια τώρα, οι οργανώσεις, οι οικογένειες και όλοι όσοι υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση συνεχίζουν να απαιτούν να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των συνόρων. Εργάζονται για να έρθουν στο φως και να τεκμηριωθούν οι άμεσες και έμμεσες ευθύνες του καθεστώτος των συνόρων της Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να προσφέρουν στήριξη στους οικείους και συγγενείς κατά την οδυνηρή αναζήτηση των αγνοουμένων και την ταυτοποίηση των νεκρών.

Με αφορμή τη δέκατη επέτειο της σφαγής στην Ταραχάλ, απευθύνουμε ξανά την έκκλησή μας, με την προσδοκία περισσότερες οργανώσεις, σωματεία, οικογένειες και ακτιβιστές-α-ριες να συμμετάσχουν στην αποκεντρωμένη δράση Μνήμης και Αγώνα CommemorAction, τη διεθνική αυτή κινητοποίηση η οποία όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις 6 Φεβρουαρίου, ώστε να βρει μεγαλύτερη δημοσιότητα και να ενώσει έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Καλούμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, ομάδες με κοσμικό ή και θρησκευτικό χαρακτήρα, τις οικογένειες των μεταναστ(ρι)ών θυμάτων των συνόρων και τους-τις πολίτες όλων των χωρών του κόσμου να οργανώσουν δράσεις διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης σχετικά με το έγκλημα που συμβαίνει δίπλα μας, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024.

Μεταναστεύουν για να ζήσουν, όχι για να πεθάνουν!
Είναι άνθρωποι, όχι αριθμοί!
Ελευθερία Μετακίνησης για όλους-ες-α!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kellogg’s είναι η σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα

Στον εισαγγελέα, αύριο, 10 άτομα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Γαλλία: Βρέθηκε οπλοστάσιο στο σπίτι του Αλέν Ντελόν

Το ψήφισμα της Καρυστιανού υπογράφει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα