ΑΘΗΝΑ
12:17
|
28.04.2024
Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει παρατεταμένη απομόνωση και πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών, εάν καταδικαστεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να σταματήσει την πιθανή έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ζήτησε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Άλις Τζιλ Έντουαρντς, από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω βάσιμων φόβων για την μεταχείριση δημοσιογράφου.

Η Έντουαρντς προέτρεψε τις αρχές να λάβουν υπόψη την έκκλησή της καθώς τόνισε την εύθραυστη ψυχική κατάσταση του Ασάνζ και ανέφερε σοβαρές ανησυχίες ότι, σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα υποβληθεί σε κακομεταχείριση ισοδύναμη με βασανιστήρια ή μορφές σκληρής τιμωρίας.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει παρατεταμένη απομόνωση και πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών, εάν καταδικαστεί.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ πάσχει από μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενη καταθλιπτική διαταραχήΕκτιμάται ότι κινδυνεύει να αυτοκτονήσει», προειδοποίησε η Έντουαρντς και συνέχισε: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί κατασκοπείας του 1917 για φερόμενη παράνομη δημοσίευση διπλωματικών και άλλων τηλεγραφημάτων και εγγράφων μέσω του WikiLeaks».

«Ο κίνδυνος να μπει σε παρατεταμένη απομόνωση, παρά την επισφαλή κατάσταση της ψυχικής του υγείας, και να λάβει μια δυνητικά δυσανάλογη ποινή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η έκδοση του κυρίου Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν συμβατή με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως βάσει του άρθρου 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, καθώς και τα αντίστοιχα άρθρα 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», τόνισε η Έντουαρντς.

«Καλώ την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επανεξετάσει προσεκτικά την εντολή έκδοσης του κυρίου Ασάνζ με σκοπό να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με την απόλυτη και αμετάκλητη απαγόρευση επανέκθεσης σε βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία και όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας του κυρίου Ασάνζ».

Η επικείμενη απόφαση βρίσκεται πλέον κοντά, καθώς η τελική έφεση του Ασάνζ θα κριθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου στις 20-21 Φεβρουαρίου.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 εγκληματικές κατηγορίες στις ΗΠΑ για τον φερόμενο ρόλο του στην παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων που φέρονται να αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου.

Βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019, όπου κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμπαρς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα