ΑΘΗΝΑ
14:56
|
03.05.2024
Μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία του να αποτρέψει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζουν τα WikiLeaks.
20 και 21 Φεβρουαρίου σε διμελές Εφετείο στο Λονδίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθεί η επόμενη μάχη για την μη έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία, στις ΗΠΑ όπου καταζητείται για 18 ποινικές κατηγορίες, ανάμεσά τους και «κατασκοπεία», εξαιτίας της αποκάλυψης μεγάλου όγκου εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Όπως ανακοίνωσαν υποστηρικτές του 52χρονου ιδρυτή των WikiLeaks, χθες Τρίτη, η έφεση που έχει κατατεθεί κατά της εντολής έκδοσής του, αναμένεται να εξεταστεί από Εφετείο στο Λονδίνο στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

«Η διήμερη ακρόαση μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Τζούλιαν Ασάνζ να αποτρέψει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα WikiLeaks.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2010, όταν δημοσιοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αρχεία και διπλωματικά τηλεγραφήματα, τα περισσότερα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, στην μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας του είδους στην ιστορία του αμερικανικού στρατού, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των πρακτόρων που κατονομάζονται στο υλικό που διέρρευσε.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ τον χαρακτηρίζουν ήρωα στον αγώνα κατά του κατεστημένου, που έχει πέσει θύμα επειδή αποκάλυψε τις αδικίες των ΗΠΑ και καταγγέλλουν ότι η δίωξή του συνιστά επίθεση στη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προτού τον σύρουν έξω και τον φυλακίσουν το 2019. Έκτοτε κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Οι δικηγόροι του έχουν επίσης προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να διατάξει την απαγόρευση της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είχαν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στον Τζούλιαν και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των δύο μικρών γιων μας», είπε η σύζυγός του Στέλλα, την οποία παντρεύτηκε στη φυλακή. «Η δίωξη αυτού του αθώου δημοσιογράφου και εκδότη πρέπει να τελειώσει», συμπλήρωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα