ΑΘΗΝΑ
23:01
|
27.04.2024
Την παραμονή της στέψης του Καρόλου, ο Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε τον βασιλιά να επισκεφθεί τις φυλακές Μπέλμαρς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραμονή της στέψης του Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο επί τέσσερα χρόνια έγκλειστος στη φυλακή Μπέλμαρς (His Majesty’s Prison Belmarsh) του Λονδίνου Τζουλιάν Ασάνζ προσκάλεσε τον βασιλιά να επισκεφθεί αυτή τη γεμάτη αρουραίους γωνιά του βασιλείου του.

Η επιστολή του δημοσιεύτηκε από τα WikiLeaks, για τις δημοσιεύσεις των οποίων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, ο Ασάνζ απειλείται με έκδοση και φυλάκιση μέχρι εξόντωσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η επιστολή του Ασάνζ:

Στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Κάρολο Γ’,

Ενόψει της στέψης του άρχοντά μου, σκέφτηκα ότι ήταν σωστό να σας απευθύνω μια εγκάρδια πρόσκληση για να τιμήσετε αυτή τη σημαντική περίσταση επισκεπτόμενοι το δικό σας κράτος εν κράτει: τη φυλακή Μπέλμαρς της Αυτού Μεγαλειότητας.

Αναμφίβολα θα θυμάστε τα σοφά λόγια ενός διάσημου θεατρικού συγγραφέα [του Σαίξπηρ στον Έμπορο της Βενετίας]: «Η ποιότητα του ελέους δεν εκβιάζεται, πέφτει σαν ήπια βροχή από τα ουράνια».

Ω, τι θα ήξερε, όμως, αυτός ο βάρδος για το έλεος στον απολογισμό στην αυγή της ιστορικής σου βασιλείας; Άλλωστε, μπορεί κανείς να γνωρίζει πραγματικά το μέτρο μιας κοινωνίας από το πώς συμπεριφέρεται στους κρατουμένους της, και το βασίλειό σας έχει σίγουρα διαπρέψει από αυτή την άποψη.

Η φυλακή Μπέλμαρς της Μεγαλειότητάς Σας βρίσκεται στην αριστοκρατική διεύθυνση One Western Way, στο Λονδίνο, σε μικρή απόσταση από το Old Royal Naval College στο Γκρίνουιτς. Πόσο απολαυστικό πρέπει να είναι να φέρει το όνομά σας ένα τόσο αξιοσέβαστο ίδρυμα.

Εδώ κρατούνται 687 από τους πιστούς υπηκόους σας, υποστηρίζοντας το ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου ως το έθνος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στη Δυτική Ευρώπη. Όπως δήλωσε πρόσφατα η ευγενής κυβέρνησή σας, το βασίλειό σας υφίσταται αυτή τη στιγμή «τη μεγαλύτερη επέκταση των φυλακών εδώ και έναν αιώνα», με τις φιλόδοξες προβλέψεις του να δείχνουν αύξηση του πληθυσμού των φυλακών από 82.000 σε 106.000 μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τι κληρονομιά, πράγματι!

Ως πολιτικός κρατούμενος, κρατούμενος σύμφωνα με την ευχαρίστηση της Μεγαλειότητάς σας για λογαριασμό ενός ντροπιασμένου ξένου κυρίαρχου, έχω την τιμή να μένω μέσα στα τείχη αυτού του παγκοσμίου επιπέδου θεσμού. Αλήθεια, το βασίλειό σας δεν έχει όρια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις γαστρονομικές απολαύσεις που προετοιμάζονται για τους πιστούς υπηκόους σας με έναν γενναιόδωρο προϋπολογισμό δύο λιρών την ημέρα. Απολαύστε τα ανάμεικτα κεφάλια τόνου και τις πανταχού παρούσες αλεσμένες μορφές που υποτίθεται ότι είναι φτιαγμένες από κοτόπουλο. Και μην ανησυχείτε, γιατί σε αντίθεση με τα μικρότερα ιδρύματα όπως το Αλκατράζ ή το Σαν Κουέντιν, δεν υπάρχει κοινή εστίαση σε μια βρώμικη αίθουσα. Στο Μπέλμαρς, οι κρατούμενοι δειπνούν μόνοι τους στα κελιά τους, εξασφαλίζοντας την απόλυτη οικειότητα με το γεύμα τους.

Πέρα από τις γευστικές απολαύσεις, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Μπέλμαρς παρέχει άφθονες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους υπηκόους σας. Όπως λέει το εδάφιο Παροιμίες 22:6: «Εκπαιδεύστε το παιδί στον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει· και όταν γεράσει, δεν θα απομακρυνθεί από αυτόν». Παρατηρήστε τις ανακατωμένες ουρές στο άνοιγμα από το οποίο δίνονται τα φάρμακα, όπου οι τρόφιμοι συσσωρεύουν τις συνταγές τους, όχι για καθημερινή χρήση, αλλά για την εμπειρία μιας «μεγάλης εξόδου» που διευρύνει τους ορίζοντες—με τη μία.

Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να υποβάλετε τα σέβη σας στον αείμνηστο φίλο μου Μανουέλ Σάντος, έναν ομοφυλόφιλο άνδρα που αντιμετώπιζε απέλαση στη Βραζιλία του Μπολσονάρο, ο οποίος αυτοκτόνησε μόλις οκτώ μέτρα από το κελί μου, χρησιμοποιώντας ένα άτεχνο σχοινί φτιαγμένο από τα σεντόνια του. Η εξαίσια τενόρου φωνή του τώρα σίγησε για πάντα.

Περιηγηθείτε στα βάθη του Μπέλμαρς και θα βρείτε το πιο απομονωμένο μέρος μέσα στα τείχη του: Healthcare, ή «Hellcare» όπως το αποκαλούν με αγάπη οι κάτοικοί του. Εδώ, θα θαυμάσετε τους λογικούς κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την ασφάλεια όλων, όπως η απαγόρευση του σκακιού, ενώ παράλληλα επιτρέπεται το πολύ λιγότερο επικίνδυνο παιχνίδι της ντάμας.

Βαθιά μέσα στο Hellcare βρίσκεται το πιο ένδοξα αναζωογονητικό μέρος σε όλο το Μπέλμαρς. Όχι!: σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο: η υπέροχη σουίτα Belmarsh End of Life. Ακούστε προσεκτικά και μπορεί να ακούσετε τις κραυγές των κρατουμένων «Αδερφέ, θα πεθάνω εδώ μέσα», μια απόδειξη της ποιότητας ζωής και θανάτου μέσα στη φυλακή σας.

Αλλά μην φοβάστε, γιατί υπάρχει ομορφιά που μπορεί κανείς να βρει μέσα σε αυτούς τους τοίχους. Απολαύστε τα γραφικά κοράκια που φωλιάζουν στο συρματόπλεγμα με τα ξυράφια και τους εκατοντάδες πεινασμένους αρουραίους που αποκαλούν το Μπέλμαρς σπίτι τους. Και αν έρθετε την άνοιξη, μπορεί να ρίξετε μια ματιά στα παπάκια που έχουν γεννηθεί από αδιάκριτες αγριόπαπιες μέσα στο χώρο της φυλακής. Αλλά μην καθυστερείτε, γιατί οι αδηφάγοι αρουραίοι διασφαλίζουν ότι η ζωή τους φεύγει και χάνεται.

Σε ικετεύω, Βασιλιά Κάρολε, να επισκεφθείς τη Φυλακή Μπέλμαρς της Μεγαλειότητας Σου, γιατί είναι μια τιμή που αρμόζει σε βασιλιά. Καθώς ξεκινάτε τη βασιλεία σας, είθε να θυμάστε πάντα τα λόγια της Βίβλου: «Μακάριοι είναι οι σπλαχνικοί, γιατί αυτοί θα ελεηθούν» (Ματθαίος 5:7). Και είθε το έλεος να είναι το φως που καθοδηγεί το βασίλειό σας, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών του Μπέλμαρς.

Ο πλέον αφοσιωμένος σας υπήκοος,

Τζούλιαν Ασάνζ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα