ΑΘΗΝΑ
23:38
|
04.05.2024
Ο ιδρυτής του WikiLeaks κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο με την απειλή της έκδοσής του στις ΗΠΑ για κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στην έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks και Αυστραλού υπηκόου Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο Αλμπανίζι, ο οποίος βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός πως δεν έχει ακόμη βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα και εξέφρασε την ανησυχία του για την ψυχική υγεία του 51χρονου πλέον δημοσιογράφου.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να εξυπηρετείται από τη συνεχιζόμενη φυλάκισή του», είπε ο Αλμπανίζι στο ABC κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο η έως τώρα κράτηση του Ασάνζ είναι μια «εύλογη ποινή» σε περίπτωση που αποδειχθούν οι κατηγορίες εναντίον του.

«Όμως, όταν στην Αυστραλία βλέπουμε (…) πως το πρόσωπο που έδωσε τα έγγραφα [η Τσέλσι Μάνινγκ] είναι ελεύθερο, αφού εξέτισε κάποιο καιρό στη φυλακή (…) συμπεραίνουμε πως εδώ έχουμε διαφορετική μεταχείριση», πρόσθεσε.

«Απλώς λέω ότι φτάνει», είπε ο Αλμπανέζι. «Ξέρω ότι είναι απογοητευτικό, συμμερίζομαι την απογοήτευσή σας. Δεν μπορώ να κάνω περισσότερα από το να καταστήσω πολύ σαφές ποια είναι η θέση μου και η κυβέρνηση των ΗΠΑ σίγουρα γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ, έχει περάσει χρόνια παλεύοντας στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για ποινικές κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας σχετικά με τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ το 2010.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ λένε ότι είναι ένας ήρωας κατά του κατεστημένου που έχει πέσει θύμα επειδή αποκάλυψε τις αδικοπραγίες των ΗΠΑ σε συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και ότι η δίωξή του είναι μια επίθεση με πολιτικά κίνητρα στη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα