ΑΘΗΝΑ
22:21
|
30.04.2024
17 οργανώσεις Ελλάδας-εξωτερικού ζητούν από την Κομισιόν να αναλάβει άμεσα δράση στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών και παρακολουθήσεων.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκαεπτά οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό στέλνουν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη επιδείνωση για το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Η επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται μια ημέρα πριν την υπερψήφιση του ψηφίσματος για τις κυβερνητικές ενέργειες στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών, τον ασφυκτικό έλεγχο και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και τις εξοντωτικές διώξεις SLAPP κατά δημοσιογράφων.

«Παρά το συνεχώς επιδεινούμενο κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραμείνει σιωπηλή ή ανενεργή και δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται «η Κομισιόν έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την κατάσταση, αλλά ούτε η έκθεση για του 2023 για το κράτος Δικαίου ούτε οι επίσημες δηλώσεις αντανακλούν την σοβαρότητα της κατάστασης».

Οι οργανώσεις για τα ΜΜΕ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και μέσα ερευνητικής δημοσιογραφίας που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης αναδεικνύουν και το ράπισμα από την επιτροπή PEGA προς την Αθήνα, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους τελευταίους μήνες «προχώρησαν σε ενέργειες για να μειώσουν εσκεμμένα τα επίπεδα διαφάνειας και ελέγχου» και κατονομάζοντας την αλλαγή της σύνθεσης στο Δ.Σ. της ΑΔΑΕ, αλλά και την επιχείρηση εκφοβισμού του Χρήστου Ράμμου. 

«Την ίδια στιγμή δημοσιογράφοι που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με αγωγές από τον πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, Γρηγόρη Δημητριάδη» αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής. 

Καταλήγοντας στην επιστολή τους οι οργανώσεις καλούν την Κομισιόν να:

  • Ερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες με στόχο να ζητήσει ξεκάθαρη και αποτελεσματική δράση, ανοιχτά και δημόσια, από τις ελληνικές αρχές.
  • Στην έκθεση του 2024 για το Κράτος Δικαίου να καταγράψει μια καθαρή και λεπτομερή εικόνα για την επιδείνωση της κατάστασης του κράτους δικαίου με μετρήσιμες, συγκεκριμένες και χρονικά προσδιορισμένες συστάσεις προς τις αρχές.
  • Να προβεί σε ακριβή και αμερόληπτη αξιολόγηση του πού η παραβίαση από την Ελλάδα των κανόνων για το κράτος δικαίου αλλά και των  υποχρεώσεών της για χρηστή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της αναστολής των κονδυλίων της ΕΕ προς τη χώρα.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν είναι:  Article 19 Europe, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Greek Council for Refugees (GCR), Hellenic League for Human Rights, HIAS Greece, Human, Rights Watch (HRW), Inside Story, International Press Institute (IPI), OBC Transeuropa, Reporters Without Borders (RSF), Refugee Support Aegean (RSA) , Solomon, Transparency International EU (TI), Vouliwatch.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα