Η Meta Platforms θα αρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες να ανιχνεύει και να τοποθετεί σήμανση σε εικόνες που δημιουργούνται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης άλλων εταιρειών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση παραπλανητικού περιεχομένου.
Σύμφωνα με τον Νικ Κλεγκ, τον υπεύθυνο Διεθνών Υποθέσεων της Meta, η εταιρία θα τοποθετεί σημάνσεις σε φωτογραφίες που θα ανιχνεύει στις πλατφόρμες Facebook, Instagram και Threads, οι οποίες φέρουν ενδείξεις που θα σημαίνουν ότι έχουν δημιουργηθεί με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρία ήδη τοποθετεί σημάνσεις σε φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί με το δικό της λογισμικό, το Meta AI.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα ανίχνευσης και σήμανσης, η Meta θα μπορεί να πράττει το ίδιο για εικόνες που δημιουργούνται από λογισμικά άλλων εταιριών, όπως της OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney και Shutterstock.
Η ανακοίνωση της Meta προσφέρει μια πρώτη ματιά στα συστήματα που δημιουργούν οι εταιρείες τεχνολογίας, ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις που σχετίζονται με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που οι ίδιες δημιουργούν, επιτρέποντας στους χρήστες να παράγουν ρεαλιστικές εικόνες με μια απλή εντολή.
«Αν και η τεχνολογία δεν είναι ακόμη ώριμη, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ήχο και το βίντεο, η ελπίδα είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το κίνητρο για την υπόλοιπη βιομηχανία να ακολουθήσει», δήλωσε ο Κλεγκ.
Στο ενδιάμεσο, πρόσθεσε, η Meta θα αρχίσει να απαιτεί από τους χρήστες να επισημαίνουν το δικό τους τροποποιημένο περιεχόμενο ήχου και βίντεο και θα επιβάλει κυρώσεις εάν δεν το κάνουν, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες θα είναι ακριβώς οι ποινές.
Αν και ο Νικ Κλεγκ παραδέχεται ότι το σύστημα των ετικετών σε μεγάλη κλίμακα, μέσω αόρατων σημάνσεων, «δεν θα εξαλείψει τον κίνδυνο παραγωγής deepfakes, θα ελαχιστοποιήσει την διασπορά της στα όρια αυτού που επιτρέπει σήμερα η τεχνολογία».
«Δεν είναι τέλειο, η τεχνολογία δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο αυτό, αλλά είναι η πιο προωθημένη απόπειρα από όλες τις πλατφόρμες μέχρι στιγμής για να υπάρξει σημαντική διαφάνεια για δισεκατομμύρια ανθρώπους στο κόσμο», τόνισε ο υπεύθυνος.
Διαβάστε επίσης: