Σχέδιο νόμου της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να συζητήσουν οι Ιταλοί γερουσιαστές, για την αποποινικοποίηση της κατάχρησης εξουσίας, μια απόφαση που πυροδότησε ένταση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημιούργησε φόβους για την πιθανότητα διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στον δημόσιο τομέα.
Τιμωρούμενη με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια, η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας μπορεί να ασκηθεί εναντίον δημοσίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων και τοπικών διοικητών, οι οποίοι είναι ύποπτοι για σκόπιμη εκμετάλλευση της δημόσιας θέσης τους για δικό τους όφελος ή κάποιου άλλου.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, Κάρλο Νορντίο, υποστήριξε ότι το έγκλημα είναι πολύ «ασαφές» και αποθαρρύνει τους τοπικούς πολιτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους να υπογράψουν έργα λόγω του φόβου ότι θα καταλήξουν υπό έρευνα, προκαλώντας έτσι «οικονομική ζημιά που επηρεάζει τους πολίτες».
Οι Ιταλοί δικαστές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η κατηγορία στη διασφάλιση της δημόσιας διοίκησης. Η κατάργησή του, προειδοποιούν, θα μπορούσε απλώς να διευκολύνει τα οικονομικά εγκλήματα και να εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ της πολιτικής και του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Τζουζέπε Ινζερίλο, δικηγόρος από το Παλέρμο και ειδικός στο ποινικό δίκαιο, δήλωσε στον Guardian: «Σίγουρα η κατάργηση αυτού του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο διείσδυσης της μαφίας στον δημόσιο τομέα. Όντας σίγουρος ότι δεν θα υποκύψει στο αδίκημα της κατάχρησης γραφείου, ένας δήμαρχος που πρέπει να εκτελέσει ένα δημόσιο έργο θα μπορούσε να αναθέσει την κατασκευή σε έναν συγγενή, έναν φίλο και – γιατί όχι; – σε έναν φίλο μαφιόζο».
Η πρόταση έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, όπου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «αποποινικοποιεί μια σημαντική μορφή διαφθοράς και μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης της διαφθοράς εν γένει». Το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας υπάρχει σε 25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις Βρυξέλλες να επιθυμούν την καθολική επέκτασή του.
Τον περασμένο Νοέμβριο, δικαστήριο καταδίκασε περισσότερους από 200 ανθρώπους για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και για εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εκβίασης και της δωροδοκίας. Χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη δίκη της μαφίας της Ιταλίας εδώ και τρεις δεκαετίες.
Οι ερευνητές παρείχαν εκτενείς αποδείξεις για τις αδίστακτες τακτικές που χρησιμοποίησε η συμμορία Ντραγκέτα στην Καλαβρία για τον έλεγχο της τοπικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων επιθέσεων, του εκβιασμού και της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις. Η κατάχρηση εξουσίας ήταν μεταξύ των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.
Διαβάστε επίσης: