ΑΘΗΝΑ
08:28
|
27.04.2024
Η οργάνωση των ανταρτών συμφώνησε να διακόψει τις απαγωγές για αυτό το χρονικό διάστημα.
Αντάρτες του ELN
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση ανταρτών Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) ανακοίνωσαν σήμερα στην Αβάνα πως συμφώνησαν να παρατείνουν την ισχύ της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, που εφαρμόζουν από τον Αύγουστο, για άλλους έξι μήνες.

Οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει έναν έκτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κούβα τον περασμένο μήνα, επιδιώκοντας να συμφωνήσουν για παράταση της εκεχειρίας που έληξε στα τέλη Ιανουαρίου.

«Συμφωνούμε να παρατείνουμε από τις 00:00 της 6ης Φεβρουαρίου για εκατόν ογδόντα ημέρες την αμοιβαία, εθνική και προσωρινή κατάπαυση του πυρός», αναφέρει έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα δυο μέρη, στο οποίο ο ELN, επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, δεσμεύεται επίσης να «διακόψει» τις απαγωγές.

«Ο ELN, προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της διμερούς, εθνικής και προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, αναστέλλει μονομερώς και προσωρινά τις οικονομικές απαγωγές», προστίθεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται και από τις δύο πλευρές.

Η κατάπαυση του πυρός, η οποία έληξε στις 29 Ιανουαρίου, είχε παραταθεί κατά επτά ημέρες την περασμένη εβδομάδα για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους διαπραγματευτές.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Ιβάν Βελάσκεθ, είχε ταξιδέψει στην Αβάνα μόλις πριν από μία εβδομάδα για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Η τελετή λήξης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην κουβανική πρωτεύουσα το πρωί της Τρίτης.

Η ανταρτική ομάδα είχε θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε το 2022, όταν απήγαγε τον πατέρα του Κολομβιανού ποδοσφαιριστή Λουίς Ντίαζ τον περασμένο Οκτώβριο, αφήνοντάς τον ελεύθερο 12 ημέρες αργότερα.

Η κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο έχει συνομιλίες με τις κύριες ένοπλες ομάδες της Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένου του ELN, αντιφρονούντων της μαρξιστικής ομάδας Farc -που απορρίπτουν μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία του 2016- παραστρατιωτικές ομάδες και διακινητές ναρκωτικών.

Ο Πέτρο ανέλαβε τα καθήκοντά του με διακηρυγμένο στόχο να επιτύχει «απόλυτη ειρήνη» σε μια χώρα που πλήττεται από δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, των αριστερών ανταρτών, των δεξιών παραστρατιωτικών και των συμμοριών ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα