ΑΘΗΝΑ
02:57
|
03.05.2024
Σήμερα παρουσιάστηκαν εκτενώς τα σχέδια αποκατάστασης των χώρων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά του 2021.
Από την πυρκαγιά του 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, παρουσίασαν τα σχέδια για την αποκατάσταση του δάσους, των ανακτορικών κήπων και του νεκροταφείου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου που καταστράφηκαν στην πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2021.

Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των κήπων του Ανακτόρου, καθώς και για τις εργασίες στον Ι.Ν. της Αναστάσεως και στο κοιμητήριο του λόφου Παλαιόκαστρο στο κτήμα Τατοΐου.

Οι σχετικές μελέτες γι’ αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν με χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ» των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την ευθύνη για την υλοποίηση έργων που αφορούν στην αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, καθώς και στην αποκατάσταση της βλάστησης και στην ανάδειξη του νεκροταφείου.

Η Λίνα Μενδώνη ξεκίνησε τον χαιρετισμό της προλογίζοντας την παρουσίαση των τεσσάρων μελετών και αντίστοιχων έργων που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στο ευρύτερο πρόγραμμα της αποκατάστασης του Τατοΐου.

«Το συνολικό πρόγραμμα που εκτελεί σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ και αφορά στην αποκατάσταση και την απόδοση νέων χρήσεων, στα κτίρια μνημεία του κτήματος. Η αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων ολοκληρώνεται με την παρέμβασή μας στο κτίριο του Ανακτόρου και στη δημιουργία ενός πρότυπου Μουσείου. Αντίστοιχα, η συντήρηση και η ανάδειξη της εκκλησίας της Αναστάσεως, και των ταφικών μνημείων ολοκληρώνει την παρέμβαση του ΥΠΕΝ» ανέφερε η υπουργός.

Η υπόθεση του Τατοΐου, δυστυχώς, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς η ελληνική Πολιτεία επί δεκαετίες δεν συνειδητοποιούσε την έννοια του κόστους ευκαιρίας. Δηλαδή, ότι μπορεί να έχει κάτι πάρα πολύ πολύτιμο και να το αφήνει να μαραζώνει και να καταστρέφεται. Αυτή είναι και η ιστορία τού Τατοΐου τουλάχιστον για τα 20 χρόνια που προηγήθηκαν αυτής της καταπληκτικής δουλειάς που έχει ξεκινήσει. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν την ξεκίνησε μετά τις πυρκαγιές του 2021, αλλά πολύ νωρίτερα, από την πρώτη μέρα και όταν βρέθηκε το χρηματοδοτικό εργαλείο όλα αυτά απέκτησαν άλλη διάσταση και μπορέσαμε να ξεκινήσουμε μια δουλειά η οποία για μένα θα μείνει παράδειγμα αποκατάστασης ενός ιστορικού μνημείου», ανέφερε μεταξύ άλλων στον δικό του χαιρετισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Ο Ευάγγελος Γκουντούφας αφού έκανε μια σύντομη περιγραφή του δημόσιου δάσους Τατοΐου μετά την πυρκαγιά του 2021, μίλησε για τις ενέργειες της δασικής υπηρεσίες σχετικά με την αποκατάσταση της καμένης περιοχής με γνώμονα το περιεχόμενο της διαχειριστικής μελέτης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας 2015-2024, που κινήθηκαν με βάση τους εξής πέντε πυλώνες: αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας του εδάφους, έργα συντήρησης δασικού οδικού δικτύου, έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών με δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών και απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας, απόληψη ιστάμενης καμένης ξυλείας ως προϊόν έκτακτης κάρπωσης και τεχνητές αναδασώσεις σε κατάλληλα επιλεγμένες επιφάνειες.

Αναφορά έγινε και στον θεσμό αναδόχου αποκατάστασης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 στις περιοχές Βαρυμπόμπης-Τατοΐου-Αφιδνών Αττικής, που «είχε τεράστια επιτυχία» με τις εταιρείες που «αμέσως κινητοποιήθηκαν», με «σύνολο χορηγούμενης πίστωσης περίπου 6,5 εκατ. ευρώ». Επίσης, ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στο «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Anti NERO II», που αφορά στην αντιπυρική προστασία των δασικών περιοχών, ενεργοποιήθηκε με πιστώσεις από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνει «αντιπυρικές προστασίες σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας, περιμετρικά αρχαιολογικών χώρων, άλση, πάρκα και περιαστικά δάση της Αττικής, με στόχο τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα