ΑΘΗΝΑ
03:27
|
01.05.2024
15.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ- Προκηρύξεις που βγαίνουν και ούτε ένας διορισμένος! Έξω από το υπουργείου Εσωτερικών στις 23/2 για τα δικαιώματά μας.
Επιτυχόντες 2Γ/2022 Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ διεκδίκηση διορισμού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου του 2024, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022 κινήθηκαν νομικά κατά του ΑΣΕΠ, αντιδρώντας στο γεγονός, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή συνεχίζει να προκηρύσσει θέσεις μέσω προκηρύξεων, ενώ ακόμη οι ίδιοι δεν έχουν προσληφθεί.

Η γραπτή καταγγελία των επιτυχόντων απευθύνεται στον ΑΣΕΠ, με κοινοποίηση προς τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό και Υφυπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ.

Το Κοσμοδρόμιο μίλησε με την εκπρόσωπο του υπό ίδρυση Συλλόγου Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2Γ/2022, κα. Μουσά Μυριάνθη, η οποία παρακάτω εξηγεί τους λόγους που οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ εναντιώνονται στις τρέχουσες προκηρύξεις του Δημοσίου, ένας αγώνας που θα κορυφωθεί με κινητοποίηση στις 23 Φεβρουαρίου, στο Σύνταγμα και έπειτα με πορεία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Εμείς για αυτό δώσαμε εξετάσεις, γιατί πιστεύαμε την αξιοκρατία και εμπιστευόμασταν τους θεσμούς. Ζητάμε να διοριστούμε, να τηρηθεί η νομοθεσία και η αξιοκρατία» θα πει παρακάτω η κα. Μουσά.

Η ανάγκη να ιδρυθεί ο Σύλλογος επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2Γ/2022

«Αρχικά, είχαμε θορυβηθεί από τις προκηρύξεις που έβγαιναν μέσω της παλιάς μοριοδότησης. Για αυτό τον λόγο, ξεκινήσαμε ως μια ομάδα επιτυχόντων και αρχίσαμε να κάνουμε κάποιες συλλογικές και ατομικές επιστολές, καταρχάς προς το ΑΣΕΠ και τους αρμόδιους φορείς, που είναι το ΑΣΕΠ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ουδέποτε λάβαμε απάντηση, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε μια επίσης συλλογική επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές, για να ζητήσουμε τη στήριξή τους στο ίδιο θέμα.

Σχετικά με την επιστολή, η οποία δόθηκε σε όλους τους Έλληνες βουλευτές, μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει περίπου 720 επιτυχόντες του διαγωνισμό και συνεχίζουμε να μαζεύουμε υπογραφές, με σκοπό να δείξουμε το μεγάλο ενδιαφέρον, που έχουμε οι επιτυχόντες για αυτό το θέμα. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, αναδείχθηκε η ανάγκη να ιδρύσουμε τον σύλλογο, για να έχουμε οντότητα και να μπορούμε να μιλάμε και επίσημα με τους φορείς.

Είμαστε στη διαδικασία ίδρυσης, καθώς αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Ωστόσο, πολύ σύντομα θα έχουμε και επίσημα τον Σύλλογο».

Ερωτήσεις προς την Κυβέρνηση που δεν έλαβαν ποτέ απαντήσεις…

«Ήμασταν τυχεροί και λάβαμε μια δια κομματική στήριξη.

Να πούμε, ότι για το θέμα μας έγιναν διάφορες ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή. Με χρονολογική σειρά έκαναν αναφορές: Στη Βουλή ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βασίλειος Βασιλειάδης, ο οποίος δεν έλαβε απάντηση. Στη συνέχεια, κατατέθηκε ένα σχετικό ερώτημα στην ελληνική Βουλή από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κα. Ραλλία Χρηστίδου, (η ερώτηση αφορούσε στο πρώτο κομμάτι) με την ερώτηση “πόσοι επιτυχόντες και πότε θα απορροφηθούν;”. Η απάντηση που έλαβε ήταν κάποιες γενικότητες από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τι έχει γίνει μέχρι τώρα και άλλα. Χωρίς να απαντάει επί της ουσίας στην ερώτηση για το πώς και πότε θα απορροφηθούμε.

Το δεύτερο κομμάτι αφορούσε την αναφορά στη νομοθεσία. Δηλαδή, ρωτούσε για ποιο λόγο συνεχίζεται και βγαίνουν προκηρύξεις τύπου «Κ» με τον προηγούμενο τρόπο μοριοδότησης. Η απάντηση που δόθηκε σε αυτό, ήταν με μια αναφορά σε θέσεις ορισμένου χρόνου. Δηλαδή, η απάντηση ήταν σε λάθος σημείο της νομοθεσίας. Οπότε, φυσικά, ούτε και αυτή η ερώτηση απαντήθηκε.

Στη συνέχεια, κατατέθηκε εκ νέου νέα επερώτηση, σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, στην ελληνική Βουλή από τον βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚΚινήματος Αλλαγής, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που επίσης δεν έλαβε απάντηση. Έπειτα, κάναμε μια συνάντηση με τη βουλευτή του ΚΚΕ, την κα. Αφροδίτη Κτενά, την και ενημερώσαμε για το θέμα μας. Ύστερα, κατατέθηκε μια σχετική επερώτηση στη Βουλή από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη βουλευτή κα. Θεοδώρα Τζάκρη και μόλις προχθές κατατέθηκε μια νέα επερώτηση στη Βουλή από τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς, την κα. Σία Αναγνωστοπούλου.

Παρότι είχαμε την τύχη να έχουμε ένα δικομματικό ενδιαφέρον για το θέμα μας, ούτε αυτές οι ερωτήσεις των βουλευτών απαντήθηκαν».

Επικοινώνησε μαζί σας η κα Κεραμέως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

Επίσημη απάντησε δεν λάβαμε από κανέναν. Υπάρχει μόνο η απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ερώτηση, που έκαναν οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γραπτή επίσημη απάντηση δεν λάβαμε από κάποιο φορέα. Καταφύγαμε και στο συνήγορο του πολίτη, ο οποίος πάλι έχει παγώσει το θέμα. Το μόνο που έγινε, είναι στη διαμαρτυρία που κάναμε σχετικά με τον κόφτη των θέσεων, επικοινώνησαν μαζί μας από το γραφείο του Προέδρου και μας είπαν προφορικά, ότι ο κόφτης των θέσεων θα είναι προαιρετικός και θα γίνει στο απώτερο μέλλον. Το οποίο ούτε κι αυτό ίσχυσε τελικώς με βάση την τελική διαμόρφωση του άρθρου».

Αφιερώσαμε χρόνο και χρήμα-Ζητάμε την κατάργηση των προκηρύξεων τύπου «Κ»

«Οπότε, για τους παραπάνω λόγους, εμείς οι 173 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ αποφασίσαμε να περάσουμε σε ένδικα μέσα. Ζητάμε την κατάργηση των προκηρύξεων τύπου «Κ»1. Συγκεκριμένα, κάναμε προσφυγή κατά της 2Κ, της 3Κ και της 4Κ και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για την 6Κ.

Ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, τον Μάρτιο του 2023, ήταν για πάρα πολύ κόσμο η ευκαιρία να μπει στο Δημόσιο. Μιλάμε για ανθρώπους κάθε ηλικίας: Δώσανε 70.000 άνθρωποι, κάθε ηλικίας, με τις δικές τους υποχρεώσεις, οικονομικές και οικογενειακές, αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα, γιατί κάποιοι από αυτούς έκαναν και φροντιστήριο. Επιπλέον, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και για τους νέους ανθρώπους, που δεν είχαν καμία εργασιακή εμπειρία, είτε ήταν άνεργοι, είτε ετεροαπασχολούνταν. Οπότε, σε αυτές τις παλιές τύπου μοριοδότησης θέσεις, δεν είχαν ή δεν συμπλήρωναν αρκετά μόρια.

Και επίσης, μην ξεχνάμε, πως έχουμε και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων μέσης ηλικίας, οι οποίοι υφίστανται ηλικιακό ρατσισμό και δεν μπορούν να βρουν εργασία κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρούνται δηλαδή μεγάλοι…. Ειδικά, για τις γυναίκες ήταν μία διέξοδος, καθώς υπάρχει ο ηλικιακός ρατσισμός στις ηλικίες 30-40, καθώς ο εργοδότης φοβάται, ότι η γυναίκα θα μείνει έγκυος.

Όλες αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων βρήκανε μία διέξοδο μέσα από τον διαγωνισμό.

Πρέπει να υπάρχει συνέχεια στο κράτος, αυτό ζητάμε».

Πήραμε απαντήσεις μέσω… Facebook;

«Οι απαντήσεις που ζητάμε, θέλουμε να είναι επίσημες και όχι από έναν λογαριασμό και μάλιστα κλειστό, όπως έκανε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ (είναι μια απάντηση-διευκρίνηση μέσα από το Facebook). Βέβαια, έστω και με αυτόν τον τρόπο δόθηκαν οι προθέσεις του ΑΣΕΠ, οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές που βγαίνουν κατά καιρούς στα δημοσιεύματα: Έγινε δηλαδή μια διευκρίνηση, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ότι δεν θα βγει σύντονα νέος διαγωνισμός, από τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε απορροφηθεί.

Ανάρτηση του προέδρου του ΑΣΕΠ, Θάνου Παπαϊωάννου, στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Ωστόσο, ζητάμε να έχουμε μία επίσημη απάντηση, είτε μέσα από τις ερωτήσεις που έχουμε κάνει εμείς, είτε μέσα από μία συνέντευξη, όπου ο ίδιος ο Πρόεδρος να πει τις κατευθύνσεις που θα λάβει το ΑΣΕΠ. Και όχι έτσι, μέσα από έναν προσωπικό λογαριασμό.

Από την άλλη μεριά, θεωρώ ότι δικαίως έχουμε ανησυχήσει, διότι υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα από σάιτ, που γίνονται διαρροές σχετικά με τους διαγωνισμούς. Οπότε, δεν μπορούσαμε να τα αγνοήσουμε».

Το άρθρο 43 και ο κόφτης των θέσεων

«Πριν από 15 μέρες περίπου ψηφίστηκε ένας καινούργιος νόμος, μέσα στην τροπολογία που αφορά την επιστολική ψήφο, στον οποίο προστέθηκαν κάποια άρθρα που αφορούν το ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, είναι το άρθρο 43, μέσα στο οποίο είναι ο κόφτης θέσεων, δηλαδή μέσα από αυτό θεσμοθετείται στις επόμενες προκηρύξεις (είτε είναι τύπου Κ είτε αφορούν διαγωνισμό) να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θέσεων που μπορούν να δηλώσουν υποψήφιοι. Τι σημαίνει αυτό; Ο περιορισμός αυτός μπορεί να είναι από 50 μέχρι 120 θέσεις.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ειδικά για μεγάλες προκηρύξεις χιλιάδων υποψηφίων, όπως είναι οι δικές μας, θα μπει περιορισμός στον αριθμό των θέσεων που δηλώνει ο κάθε υποψήφιος. Οι υποψήφιοι δηλαδή, θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να διοριστούν, άρα πολλοί θα μείνουν αδιόριστοι. Επιπλέον, σημαίνει ότι σε θέσεις που δεν είναι δημοφιλείς στην ελληνική επικράτεια, όπως οι ακριτικές θέσεις, κινδυνεύουν να μείνουν και κενές. Δηλαδή είναι και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Και θεωρώ πως αυτό που φημολογείται-γιατί επίσημη απάντηση και τεκμηρίωση δεν υπάρχει πουθενά-γίνεται, γιατί πολλές φορές οι υποψήφιοι δεν επιλέγουν τις θέσεις. Ωστόσο, αυτή η αιτιολόγηση δεν είναι σωστή, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει διοριστεί κανένας επιτυχόντας μέσω του διαγωνισμού. Οπότε, δεν υπάρχει κάτι που να τεκμηριώνει αυτή την απόφαση με βάση τα νούμερα».

Έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 23/2-«Ζητάμε να διοριστούμε»

«Καλούμε όλους τους επιτυχόντες να έρθουν μαζί μας στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εσωτερικό στις 23 Φεβρουαρίου. Στόχος μας είναι, να κοινοποιήσουμε και επίσημα, αλλά και αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο. Να θέσουμε τα αιτήματά μας.

Τα κύρια αιτήματά μας είναι: Να διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες (γιατί θέσεις υπάρχουν), να τηρηθεί η νομοθεσία και η αξιοκρατία. Αυτό ζητάμε. Το ιδανικό για μας θα ήταν, να συναντηθούμε με την Υπουργό και να της θέσουμε τους προβληματισμούς μας και τα αιτήματά μας. Να βρούμε μια λύση, γιατί θεωρούμε ότι οι θέσεις υπάρχουν, τη στιγμή που βγαίνουν φήμες με δεύτερο διαγωνισμό και μάλιστα με νούμερα. Είμαστε λίγοι οι επιτυχόντες, σχετικά με αυτούς που έδωσαν, και με τα νούμερα, τα οποία βγαίνουν σε δημοσιεύματα για το πόσοι θα προσληφθούν.

Όταν βγαίνουν δημοσιεύματα που γράφουν, ότι φέτος θα προσληφθούν 30.000 άνθρωποι και εμείς είμαστε 15.000, σημαίνει ότι σε ένα διάστημα, ένα-δύο ετών, μπορούν να βρεθούν αυτές οι 15.000 θέσεις και για τους ανθρώπους που έδωσαν στο διαγωνισμό. Δεν μιλάμε για 100.000 επιτυχόντες, που αυτό ίσως θα ήταν αδύνατον να γίνει.

Για εμάς είναι σημαντικό να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να πετύχει αυτός ο πρώτος διαγωνισμός, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς. Εμείς για αυτό δώσαμε εξετάσεις, γιατί πιστεύαμε την αξιοκρατία και εμπιστευόμασταν τους θεσμούς. Και αν μέσα από τα ένδικα μέσα, έστω ένας άνθρωπος-επιτυχόντας διοριστεί, για εμένα προσωπικά αυτό είναι κέρδος».

Υποσημειώσεις

  1. Ο κωδικός «Κ» στις προκηρύξεις σημαίνει η βαθμολογία με το σύστημα της μοριοδότησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα