ΑΘΗΝΑ
08:18
|
01.05.2024
Πάνω στις ζωές 100.000 εκτοπισμένων Αρμενίων η σίγουρη επανεκλογή Αλίεφ.
Απέχουν τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης με καταγγελίες για νοθεία και κύμα συλλήψεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που προκήρυξε ο νυν πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, τον Δεκέμβριο, λίγο μετά την ανακατάληψη από τον στρατό του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την γενοκτονία που ακολούθησε.

Με την επανεκλογή του 62χρονου Αλίεφ για μία ακόμα επταετή θητεία να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιη, κάλπες στήθηκαν για πρώτη φορά στην Στεπανακέρτ, την μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που πλέον έχει εγκαταλειφθεί από τον Αρμενικό πληθυσμό της που πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς, με τον πρόεδρο να ψηφίζει εκεί σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Ο Αλίεφ βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια, διαδεχόμενος τον πατέρα του, ηγέτη της σοβιετικής περιόδου και στη συνέχεια πρόεδρο για μια δεκαετία, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη, μετά την σοβιετική κατάρρευση το 1991.

Η διακυβέρνηση Αλίεφ έχει χαρακτηριστεί από την εισαγωγή ολοένα και πιο αυστηρών νόμων που περιορίζουν τον πολιτικό διάλογο, καθώς και συλλήψεις προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων δημοσιογράφων -μεταξύ άλλων και ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Στις εκλογές συμμετέχουν ακόμα έξι υποψήφιοι που σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν την παντοκρατορία Αλίεφ, καθώς ορισμένοι από αυτούς έχουν ακόμα και επαινέσει τον πρόεδρο, δημοσίως, κατά το παρελθόν.

Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν, το Musavat και το Λαϊκό Μέτωπο του Αζερμπαϊτζάν, δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία και ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για νοθεία.

Ο επικεφαλής του Musavat, Αρίφ Χατζίλι, ανέφερε, μιλώντας στο Associated Press, ότι το κόμμα δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές επειδή δεν είναι δημοκρατικές. «Πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές βρίσκονται στη φυλακή. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 πολιτικοί κρατούμενοι. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τον εκλογικό νόμο και οι εκλογικές επιτροπές βασικά βρίσκονται υπό την επιρροή των αρχών», τόνισε.

Ο Αλί Καριμλί, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου, από την πλευρά του, τόνισε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, χωρίς δημόσιο διάλογο δείχνει ότι οι αρχές φοβούνται τον πολιτικό ανταγωνισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα