ΑΘΗΝΑ
07:51
|
01.05.2024
Η έρευνα των δημοσιογράφων, στόχευε στον πλούτο της οικογένειας του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, η οποία κρίνεται για τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της.
Η κυβέρνηση Αλίγιεφ συνέλαβε δημοσιογράφους που ερευνούσαν την πολιτική διαφθορά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, αφού το μέσο ενημέρωσής τους δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά από αναφορές, που εξετάζουν τον πλούτο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και την οικογένεια του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η Σέβιντζ Βάτζιφτζι, η αρχισυντάκτρια της ιδιωτικής Abzas Media, συνελήφθη, ενώ ερευνήθηκε και το σπίτι της. Μια ημέρα νωρίτερα, η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον Ούλβι Χασανλί, διευθυντή του ίδιου μέσου ενημέρωσης, με την κατηγορία της «λαθραίας μεταφοράς ξένου συναλλάγματος».

Ο Χασανλί δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες, για τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως 12 χρόνια, δήλωσε η δικηγόρος του Ζιμπέιντα Σαντιγκόβα. Το Abzas Media ανέφερε, ότι ο Χασανλί αντιμετώπισε «απάνθρωπη μεταχείριση» ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένου των γρονθοκοπημάτων και των κλωτσιών από αστυνομικούς, όταν τον ρωτούσαν για τις συγκεκριμένες έρευνες που έκανε.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία εισέβαλε επίσης και στο γραφείο του μέσου ενημέρωσης στο Μπακού, διώχνοντας τους δημοσιογράφους, οι οποίοι προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν την έρευνα κάνοντας ρεπορτάζ. Το Abzas Media είναι ένα από τα λίγα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που έχουν απομείνει στο Αζερμπαϊτζάν, μετά από μια σχεδόν δεκαετή εκστρατεία κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και ομάδων δικαιωμάτων του Τύπου, δήλωσε η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Η Ναταλία Νοζάντζε, ερευνήτρια στον Νότιο Καύκασο με την οργάνωση για τα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε, ότι η σύλληψη του Χασανλί «ταιριάζει σε ένα μοτίβο επικριτών που συλλαμβάνονται από τις αρχές, για να καταπνίξουν τη διαφωνία τους».

Τόνισε επίσης, ότι ο Χασανλί «έχει αποκαλύψει, με γενναιότητα, ισχυρισμούς για διαφθορά υψηλού επιπέδου στο Αζερμπαϊτζάν και έχει καλύψει κρίσιμα ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος» και ότι στο παρελθόν «είχε αντιμετωπίσει επανειλημμένες παρενοχλήσεις από την κυβέρνηση».

Τα σημάδια της διαφωνίας αντιμετωπίζονται συχνά με μια σκληρή κυβερνητική απάντηση στο Αζερμπαϊτζάν, ένα πλούσιο σε ενέργεια έθνος που διοικείται εδώ και καιρό από τη δυναστεία των Αλίγιεφ. Τον Ιούλιο, το Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε τον υψηλόβαθμο πολιτικό οικονομολόγο και πολιτικό ακτιβιστή Γκούμπαν Ιμπαντόγλου με κατηγορίες για διάφορα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Η κυβέρνηση του Αλίγιεφ, η οποία κυβερνά τη χώρα από το 2003, μετά τη διαδοχή του από τον πατέρα του Χαϊντάρ, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό διεθνή κριτική για την αντιδημοκρατική της τακτική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα