ΑΘΗΝΑ
10:15
|
01.05.2024
Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε ικανοποίησε βασική διεκδίκηση των διαδηλωτών, υπογράφοντας νόμο που προβλέπει ότι οι ανώτατοι δικαστές θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία.
Από τις διαδηλώσεις στη Βολιβία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από διαμαρτυρίες χιλιάδων υποστηρικτών του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες που έκλεισαν δρόμους λόγω του αποκλεισμού του από τις εκλογές του 2025, οι διαδηλωτές διέκοψαν τις διαμαρτυρίες τους στους δρόμους την Τρίτη, αφού ικανοποιήθηκαν ορισμένα αιτήματα.

Η κινητοποίηση άρχισε την 22η Ιανουαρίου και, στην κορύφωσή της, είχαν κοπεί στη μέση 36 δρόμοι, εμποδίζοντας τις οδικές μεταφορές και συγκοινωνίες από την πρωτεύουσα Λα Πας προς την οικονομική πρωτεύουσα Σάντα Κρους και αντιστρόφως.

Η παραίτηση των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που απέκλεισαν τον Μοράλες από την επανεκλογή, ήταν ένα από τα αιτήματα διαμαρτυρίας, παράλληλα με την απαίτησή τους να εκλεγούν με λαϊκή ψήφο.

Οι δικαστές υποστήριξαν ότι ο Μοράλες έφτασε στο όριο της θητείας του, με αποτέλεσμα να τον αποκλείσουν.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε ικανοποίησε βασική διεκδίκηση των διαδηλωτών, υπογράφοντας νόμο που προβλέπει ότι οι ανώτατοι δικαστές θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο νυν πρόεδρος προβλέπει την εκλογή εντός 230 ημερών των 26 μελών των κορυφαίων δικαστηρίων της Βολιβίας — του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και του Δικαστηρίου Αγροτικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό των αυτοκινητοδρόμων ABC, πλέον δεν υπήρχε χθες κανένας αποκλεισμός.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Επικοινωνιών Γκαμπριέλα Αλκόν, οι αποκλεισμοί προκάλεσαν ζημιές άνω των 982 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 71 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 21 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Οι αρχές μίλαγαν τον περασμένο μήνα για δυο νεκρούς πολίτες. Δεν έδωσαν νεότερο απολογισμό των θυμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μοράλες είναι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της χώρας, έχοντας αναλάβει καθήκοντα το 2006, και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μέχρι την προσπάθειά του να παρακάμψει το σύνταγμα και να επιδιώξει μια τέταρτη θητεία το 2019.

Ο Μοράλες παραιτήθηκε από τη θέση του τον Νοέμβριο του 2019 υπό την πίεση του στρατού τον Νοέμβριο του 2019, μετά από διαμαρτυρίες κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Ο Μοράλες ανακοίνωσε αργότερα ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από πραξικόπημα που υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα