ΑΘΗΝΑ
13:03
|
30.04.2024
Απορρίφθηκε η πρόταση για οικονομική βοήθεια ύψους 17,6 δισ. δολαρίων, χωρίς ταυτόχρονη στήριξη της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο αν φτάσει στον Λευκό Οίκο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σημαντική νίκη στην κόντρα του με τους Ρεπουμπλικάνους πέτυχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς απορρίφθηκε, χθες Τρίτη, σχέδιο νόμου που προέβλεπε τη χορήγηση βοήθειας 17,6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, στο οποίο εναντιωνόταν ο Τζο Μπάιντεν, αξιώνοντας να εγκριθεί ευρύτερο πακέτο έκτακτων δημοσίων δαπανών, που προβλέπει παράλληλα τη χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Παρότι ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους, η Βουλή των Αντιπροσώπων η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων δεν επετεύχθη με το νομοσχέδιο να παίρνει μόνο 250 θετικές ψήφους, έναντι 180 αρνητικών.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο αν το νομοσχέδιο εγκριθεί, πιέζοντας για βοήθεια – πακέτο στις δύο χώρες -καθώς οι Αμερικανοί μοιάζουν πλέον κουρασμένοι από την συνεχή «αφαίμαξη» προς όφελος του Κιέβου- που περιλαμβάνει και χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ προκειμένου να «κερδίσει» τους Ρεπουμπλικάνους.

«Κάθε εβδομάδα, κάθε μήνας που περνά χωρίς νέα βοήθεια προς την Ουκρανία σημαίνει λιγότερες οβίδες πυροβολικού, λιγότερα συστήματα αεράμυνας, λιγότερα εργαλεία για να αμυνθεί η Ουκρανία στη ρωσική επίθεση, ακριβώς αυτό που θέλει ο Πούτιν», τόνισε ο Μπάιντεν σε μήνυμα του Λευκού Οίκου.

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας υπαναχώρησαν στη συμφωνία για τη μεταναστευτική πολιτική που συνήψαν μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς για την απελευθέρωση της βοήθειας στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία στη Βουλή έγινε καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τη συμφωνία για τη μετανάστευση, γράφοντας τη Δευτέρα στο δίκτυο κοινωνικής του δικτύωσης, Truth Social, ότι ένα νομοσχέδιο για τη μετανάστευση «δεν πρέπει να συνδέεται με ξένη βοήθεια με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή».

Ο Τραμπ και ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικανών έχουν αντιταχθεί στην πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία, η οποία έχει λάβει συνολικά έως τώρα 113 δισ. σε οικονομική βοήθεια και βοήθεια για την ασφάλεια από την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η Ν.Δ. συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Προς την Κίνα ή όχι;-Πρωθυπουργός με μυστική ψηφοφορία στα Νησιά Σολομώντα

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα