ΑΘΗΝΑ
01:23
|
06.05.2024
Ο ευρηματικός Παλαιστίνιος είναι 15 ετών με όνειρα μεγαλύτερα από τα όρια της Γάζας, φιλοδοξώντας να κάνει κάτι για να ωφελήσει τον κόσμο.
Ο 15χρονος Παλαιστίνιος που είναι γνωστός σαν ο Νεύτων της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Χουσάμ αλ Άταρ είναι γνωστός σαν ο «Νεύτων της Γάζας». Και μάλλον, όχι άδικα!

Χρησιμοποιώντας δύο ανεμιστηράκια που αγόρασε σε ένα υπαίθριο παζάρι έναντι χαμηλού αντιτίμου και κάτι καλώδια, δημιούργησε ένα πρόχειρο (αλλά αποτελεσματικό!) σύστημα ηλεκτροδότησης της οικογενειακής σκηνής, ρίχνοντας λίγο φως στο σκοτάδι με την ευρηματικότητά του και την επιδεξιότητά του στις κατασκευές με βάση το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, ο έφηβος Χουσάμ έγινε γνωστός πολύ πιο πέρα από τα στενά όρια της πολιορκημένης και βομβαρδισμένης εδώ και 124 μέρες Λωρίδας της Γάζας.

Ο 15χρονος…Νεύτωνας της Γάζας

«Άρχισαν να με αποκαλούν Νεύτωνα της Γάζας επειδή κάποιοι βρήκαν ομοιότητες ανάμεσα σε μένα και εκείνον» είπε ο 15χρονος, και συνέχισε εξηγώντας:

«Ο Νεύτωνας καθόταν κάτω από μία μηλιά όταν έπεσε στο κεφάλι του ένα μήλο και ανακάλυψε τη βαρύτητα. Και εμείς ζούμε στο σκοτάδι και την τραγωδία και πέφτουν οι πύραυλοι πάνω στα κεφάλια μας, έτσι και εγώ σκέφθηκα να δημιουργήσω φως, και το έκανα!»

Ο Άγγλος επιστήμονας Ισαάκ Νεύτων που έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στην επιστήμη της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Αστρονομίας στα τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου έμενε στη λαϊκή φαντασία χάριν αυτής της ιστορίας με τη μηλιά, το μήλο και τη βαρύτητα…

Όμως το πρακτορείο Reuters με αφορμή την ιστορία του ευρηματικού Παλαιστίνιου εφήβου φροντίζει να θυμίσει το απίστευτο δράμα που ζουν από τις αρχές Οκτωβρίου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, που βομβαρδίζονται νυχθημερόν από τον ισραηλινό στρατό.

Ο 15χρονος Παλαιστίνιος σύντομα εξηγεί γιατί επινόησε αυτόν τον τρόπο να φωτίσει την σκηνή της οικογένειας που ξεσπιτώθηκε λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Ήθελε να δώσει λίγη χαρά, όπως εξήγησε, στην οικογένειά του που υποφέρει: «στην μητέρα, τον άρρωστο πατέρα του, τα ανίψια του (παιδιά του αδελφού του) και σε όποιον άλλο εδώ υποφέρει από τις συνθήκες στις οποίες ζούμε εξαιτίας του πολέμου».

Ο Χουσάμ αλ Άταρ με τον πατέρα του στη Ράφα

Ο επίλογος του ρεπορτάζ είναι η τρελή επιθυμία του 15χρονου Παλαιστίνιου να πραγματοποιήσει (εάν, βεβαίως, καταφέρει να επιβιώσει και να μεγαλώσει)  το όνειρό του: Να γίνει ένας σπουδαίος επιστήμονας όπως ο Ισαάκ Νεύτωνας και να δημιουργήσει μία εφεύρεση που θα ωφελήσει όχι μόνο τον  λαό της Γάζας αλλά ολόκληρο τον κόσμο!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα