ΑΘΗΝΑ
01:48
|
03.05.2024
Η εξέλιξη έρχεται μετά από έντονη φημολογία εδώ και βδομάδες για ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας και τον επικεφαλής του στρατού.
Ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με προεδρικό διάταγμα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι παύτηκε απόψε από τα καθήκοντά του ο 50χρονος αντιστράτηγος Βάλερι Ζαλούζνι, που ήταν ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Η εξέλιξη έρχεται μετά από έντονη φημολογία εδώ και βδομάδες για ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας και τον επικεφαλής του στρατού που διεύθυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στον πόλεμο με τη Ρωσία από τον Φλεβάρη του 2022.

Η ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας

Η αποπομπή του αντιστράτηγου συνοδεύτηκε από δήλωση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ που ανέφερε:

«Ο στρατηγός Βάλερ Ζαλούζνι είχε ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα: να ηγηθεί των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στον Μεγάλο Πόλεμο με τη Ρωσία. Αλλά ο πόλεμος δεν παραμένει ίδιος. Ο πόλεμος αλλάζει, όπως αλλάζουν και οι απαιτήσεις. Οι μάχες του 2022, του 2023 και του 2024 είναι τρεις διαφορετικές πραγματικότητες. Το 2024 θα φέρει νέες αλλαγές για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε. Νέες προσεγγίσεις, νέες στρατηγικές χρειάζονται. Σήμερα λοιπόν ελήφθη απόφαση για την ανάγκη αλλαγής στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας…»

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρ. Ουμέροφ

Ο στρατηγός Σίρσκι νέος αρχηγός του στρατού

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ουκρανός Προέδρος διόρισε στη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τον  επικεφαλής του στρατού ξηράς, στρατηγό Ολεκσάντρ Σίρσκι.

Ο στρατηγός Σίρσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον νέο του διοικητή ως «τον πιο έμπειρο στρατηγό της Ουκρανίας» υπογραμμίζοντας ότι ήταν διοικητής κατά την άμυνα του Κιέβου στην αρχή της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και στη συνέχεια της αντεπίθεσης το φθινόπωρο του 2022 κατά την οποία απελευθερώθηκε η περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται άμεσες αλλαγές με μια νέα προσέγγιση στην επιστράτευση και στρατολόγηση.Οι ουκρανικές δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των αιθέρων, «αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους» στην ξηρά το 2023, τόνισε.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός του στρατού

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1965 στην περιοχή Βλαντιμίρ της Ρωσίας, η οποία ήταν τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ζει στην Ουκρανία από τη δεκαετία του 1980.

Σπούδασε στη Μόσχα στην Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης από όπου αποφοίτησε το 1986 υπηρετώντας ακολούθως για πέντε χρόνια στο Σοβιετικό Σώμα Πυροβολικού.

Πριν τεθεί επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας το 2019, ήταν διοικητής ουκρανικών μονάδων που πολεμούσαν Ρωσόφωνους στο Ντονμπάς (περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) μετά την έναρξη της σύρραξης το 2014. Εκείνη την περίοδο έλαβε το προσωνύμιο «Λεοπάρδαλη του Χιονιού».

Μαζί με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο, οργάνωσε την άμυνα του Κιέβου στην πρώτη φάση του πολέμου με τη Ρωσία, όταν η μεγάλη ρωσική φάλαγγα βρισκόταν σε απόσταση χλμ. έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τον Απρίλιο του 2022, με τους Ρώσους να έχουν αποχωρήσει από τα κεντρικά (Κίεβο), ανακηρύχθηκε «ήρωας της Ουκρανίας».

Στις αρχές του 2023 ο Ολεξάντρ Σίρσκι ηγήθηκε των επιχειρήσεων στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας όπου σκοτώθηκαν χιλιάδες νέοι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Ο διορισμός του στη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων γίνεται σε μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο ανατολικό ουκρανικό μέτωπο όπου οι δυνάμεις του στρατού είναι αποδεκατισμένες και έχουν μεγάλες ελλείψεις σε πυρομαχικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα