ΑΘΗΝΑ
20:05
|
30.04.2024
Το κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας ψήφισε για την κατάργηση όλων των συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας με τη Νότια Κορέα, σε μια ραγδαία επιδείνωση των μεταξύ τους…
Μια επιτροπή της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας σε σύνοδο, Πιονγκγιάνγκ, 8 Φεβρουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας ψήφισε για την κατάργηση όλων των συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας με τη Νότια Κορέα καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτόνων επιδεινώνονται απότομα.

Η τελευταία απόφαση έρχεται αφού η Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα κήρυξε τη Σεούλ τον κύριο εχθρό της, απέλυσε τις υπηρεσίες που ήταν αφιερωμένες στην επανένωση και απείλησε να καταλάβει τον Νότο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, η οποία λαμβάνει επίσημα μέτρα για την υιοθέτηση πολιτικής που φέρεται να υπαγορεύει το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, ψήφισε την Τετάρτη για την κατάργηση του νόμου για τη διακορεατική οικονομική συνεργασία, ανέφερε την Πέμπτη το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο Κορεών βρίσκονται σε αδιέξοδο, με βασικά έργα να έχουν ανασταλεί εδώ και χρόνια, καθώς η Πιονγκγιάνγκ ενισχύει τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων της και η Σεούλ ενισχύει τη στρατιωτική της συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Η συνέλευση κατάργησε επίσης τους νόμους για τη λειτουργία του τουριστικού έργου Mount Kumgang, το οποίο προσέφερε περιηγήσεις και ήταν σύμβολο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προσελκύοντας σχεδόν δύο εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες επισκέπτες. Το θέρετρο κατασκευάστηκε από τη νοτιοκορεατική Χιουντάι Ασάν.

Το έργο ανεστάλη το 2008 όταν ένας Νοτιοκορεάτης τουρίστας πυροβολήθηκε από βορειοκορεάτες φρουρούς επειδή εισήλθε σε απαγορευμένη ζώνη.

Το θέρετρο Mount Kumgang ήταν κάποτε ένα από τα δύο μεγαλύτερα διακορεατικά έργα, μαζί με τη βιομηχανική ζώνη Kaesong που έχει κλείσει πλέον. Κατά τη διάρκεια της ακμής του, στέγασε τα εργοστάσια 125 Νοτιοκορεατικών εταιρειών που απασχολούσαν 55.000 Βορειοκορεάτες εργάτες.

Η Σεούλ αποχώρησε από το εγχείρημα – που ξεκίνησε μετά από μια διακορεατική σύνοδο κορυφής το 2000 – το 2016 ως απάντηση σε μια πυρηνική δοκιμή και εκτοξεύσεις πυραύλων από τον Βορρά, λέγοντας ότι τα κέρδη της Kaesong βοηθούσαν στη χρηματοδότηση των προκλήσεων.

«Χωρίς λογική»

Η Βόρεια Κορέα έληξε πέρυσι ένα στρατιωτικό σύμφωνο που υπογράφηκε το 2018 για την αποκλιμάκωση των εντάσεων κοντά στα στρατιωτικά σύνορα, το οποίο είχε συναφθεί στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας που έληξε τον Κορεατικό Πόλεμο του 1950-53.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ χαρακτήρισε την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ «μια εξαιρετική αλλαγή», αλλά είπε ότι ήταν δύσκολο να κατανοηθεί η λογική της.

«Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ότι ο Βορράς προσπάθησε για περισσότερα από 70 χρόνια να μας μετατρέψει σε κομμουνιστές, και ενώ το έκανε, συνειδητοποίησε ότι τα συμβατικά του όπλα ήταν ανεπαρκή και έτσι προχώρησαν στην πυρηνική ανάπτυξη για να μας απειλήσουν», είπε σε μια συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση KBS.

Ο Γιουν είπε ότι είναι ακόμα ανοιχτός στη δέσμευση του Βορρά και θα παράσχει βοήθεια εάν χρειαστεί, αλλά πρόσθεσε ότι η ηγεσία της Βόρειας Κορέας «δεν είναι μια ορθολογική ομάδα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα