ΑΘΗΝΑ
14:38
|
27.04.2024
Ο στρατός της Μιανμάρ θα πρέπει να διερευνηθεί για εγκλήματα πολέμου μετά από αεροπορική επίθεση τον περασμένο μήνα που σκότωσε 17 αμάχους σε εκκλησία.
Ο στρατός της Μιανμάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός της Μιανμάρ θα πρέπει να διερευνηθεί για εγκλήματα πολέμου μετά από μια αεροπορική επίθεση τον περασμένο μήνα που σκότωσε 17 χωρικούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, καθώς παρευρέθηκαν σε κυριακάτικη εκκλησιαστική λειτουργία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Αμνηστία είπε ότι η ανάλυση φωτογραφιών και βίντεο, καθώς και οι συνεντεύξεις με μάρτυρες, έδειξαν ότι η αεροπορία της Μιανμάρ είχε ρίξει βόμβες σε τρεις τοποθεσίες κοντά στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο χωριό Κανάν το πρωί της 7ης Ιανουαρίου.

Το χωριό βρίσκεται στην περιοχή Σαγκαίνγκ, όχι μακριά από τα σύνορα της Μιανμάρ με την Ινδία.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η ζημιά είναι «συνεπής με αεροπορικές επιδρομές», ανέφερε η οργάνωση για τα δικαιώματα σε μια δήλωση την Πέμπτη. «Τα συνδυασμένα στοιχεία φωτογραφιών και βίντεο υποδεικνύουν τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες πρόσκρουσης, με κρατήρες συμβατούς με βόμβες αεροσκαφών περίπου 250 κιλών η καθεμία».

Ο στρατός της Μιανμάρ αρνήθηκε προηγουμένως την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι κανένα αεροσκάφος δεν επιχειρούσε στην περιοχή εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, η Αμνηστία είπε ότι η ανασκόπηση του βίντεο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των επιδρομών έδειξε τη «χαρακτηριστική σιλουέτα ενός μαχητικού αεροσκάφους A-5 που πετούσε πάνω από το χωριό», σημειώνοντας ότι μόνο ο στρατός πετά με το κινεζικό αεροσκάφος.

Επιπλέον, δορυφορικές εικόνες από την αεροπορική βάση Tada-U κοντά στο Μανταλέι έδειξαν ενεργές επιχειρήσεις A-5 στο αεροδρόμιο, ενώ παρατηρητές αεροπλάνων είχαν αναφέρει την απογείωση, την πτήση και την προσγείωση ενός A-5 σύμφωνα με την επίθεση εκείνου του πρωινού στο Κανάν.

«Οι θανατηφόρες επιθέσεις του στρατού της Μιανμάρ σε αμάχους δεν δείχνουν σημάδια διακοπής», δήλωσε ο Ματ Γουέλς, διευθυντής του προγράμματος αντιμετώπισης κρίσεων της Αμνηστίας.

Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να παραπέμψει την κατάσταση στη Μιανμάρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε σε κρίση πριν από τρία χρόνια, όταν οι στρατηγοί κατέλαβαν την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε ένοπλη αντίσταση αφού ο στρατός απάντησε με βάναυση βία.

Τουλάχιστον 4.485 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από το πραξικόπημα και η βία έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη.

Το Σαγαίνγκ ήταν διαβόητο για τις βάναυσες επιθέσεις του στρατού, ο οποίος έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις και έκαψε χωριά ως μέρος της μακροχρόνιας στρατηγικής του, γνωστής ως «τέσσερις περικοπές», που στοχεύει να διαχωρίσει τους αντιπάλους του από τους πιθανούς πολίτες υποστηρικτές τους.

Την ώρα της επίθεσης στην εκκλησία, το χωριό Κανάν βρισκόταν υπό τον έλεγχο μιας μονάδας της Λαϊκής Δύναμης Άμυνας (PDF), μιας ένοπλης ομάδας κατά του πραξικοπήματος που ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από νομοθέτες που απομακρύνθηκαν από το πραξικόπημα και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα