ΑΘΗΝΑ
20:31
|
28.04.2024
Τα περιθώρια αύξησης των πελατών των ασφαλιστικών εταιριών είναι μεγάλα καθώς διαπιστώνεται πως στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο μόνο το 17% των κατοικιών.
Ασφάλιση ακινήτων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για πιθανή μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης του ακινήτου και η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έφερε νέους πελάτες στις ασφαλιστικές εταιρίες που ενεργοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Οι διαπιστώσεις αυτές αναφέρθηκαν σήμερα κατά την παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού εργαλείου «NatCat Monitor» (σ.σ. διαδραστική εφαρμογή πληροφόρησης για τις ασφαλισμένες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα ) της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και της έρευνας για καταστροφικά γεγονότα 1993 – 2023.

Από την έρευνα προκύπτει αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητα των καταστροφικών περιστατικών, όσο περνάνε τα χρόνια, ενώ σημαντικό παραμένει το κενό προστασίας στην Ελλάδα καθώς στη χώρα μας είναι ασφαλισμένο μόνο το 17% των κατοικιών ενώ ως προς τις περίπου 500.000 επιχειρήσεις με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 40%.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) παρουσίασε και μελέτη με δεδομένα για 51 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών για το χρονικό διάστημα 1993 – 2023, τα οποία κρίθηκαν σημαντικά ως προς την ένταση του φαινομένου, ώστε να καταγραφούν.

Όπως προκύπτει, η συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης είναι σημαντική καθώς για τα περιστατικά αυτά έχουν δηλωθεί συνολικά 51.127 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με πόσο απαίτησης 968,5 εκατ. ευρώ.

Από τη μελέτη γίνεται σαφές ότι οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών είναι πλέον τεράστιες, λόγω:

  • Αυξημένης συχνότητας περιστατικών, είτε λόγω κλιματικής αλλαγής (βροχοπτώσεις) είτε περιστατικών μη συνδεδεμένων με το κλίμα (σεισμοί)
  • Ιδιαίτερα αυξημένης σφοδρότητας.

Πιο αναλυτικά, τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών, τόσο στην συχνότητα εμφάνισης όσο και στη σφοδρότητά τους, ανεξάρτητα από την αιτία που τα προκάλεσε:

  • Όσον αφορά τις κατοικίες, καταγράφονται κατά μέσον όρο 2.145 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 15,7 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο
  • Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καταγράφονται κατά μέσον όρο 1.514 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 101,9 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ανακοινώθηκαν επίσης και τα ακόλουθα ενδιαφέροντα στοιχεία:

Οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα (πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές) έχουν σαφή τάση αύξησης στην συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια (3 – 5 σοβαρά περιστατικά κάθε χρόνο).

  • • Οι πλημμύρες αποτελούν το συχνότερο φαινόμενο και την αιτία για το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων (62,5% των αποζημιώσεων των καταγραφέντων περιστατικών).
  • • Τα συμβάντα από δυνατό σεισμό παρουσιάζουν σταθερότητα ως προς την συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια (8 περιστατικά τα τελευταία 10 χρόνια).
  • • Η δασική πυρκαγιά αποτελεί την αιτία με το πιο έντονο πλήγμα φυσικής καταστροφής:
  • η μέση ζημιά της είναι πολύ υψηλότερη από τις λοιπές περιπτώσεις καθώς προκαλεί ολικές ή σχεδόν ολικές καταστροφές (διπλάσια από την αντίστοιχη μέση ζημιά της πλημμύρας) .
  • • Οι επιπτώσεις ενός καταστροφικού περιστατικού στις επιχειρήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες από ότι στις κατοικίες, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους των επιχειρηματικών κίνδυνων.

Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών, τόσο στις κατοικίες όσο και στις επιχειρήσεις:

Κατοικίες: καταγράφονται κατά μέσον όρο 2.145 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 15,7 εκατ. € κάθε χρόνο.

Επιχειρήσεις: καταγράφονται κατά μέσον όρο 1.514 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 101,9 εκατ. € κάθε χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα