ΑΘΗΝΑ
09:50
|
03.05.2024
Οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά του ανίκανου πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί που αδυνατεί να διαχειριστεί την εγκληματικότητα της ντόπιας μαφίας.
Πύρινα οδοφράγματα διαδηλωτών στην Αϊτή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς, οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του διορισθέντος πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί που έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανος να διαχειριστεί την χρόνια ανομία και την άγρια εγκληματικότητα σε βάρος πολιτών από την ντόπια μαφία που συνεργάζεται με μέρος του  οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ.

Από τη διαδήλωση της Τετάρτης στο Πορτ Ο Πρενς

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημερομηνία συνηθίζεται να ορκίζονται οι νέοι πρόεδροι.

Η Αϊτή δεν έχει Πρόεδρο από τις 7 Ιουλίου 2021, όταν δολοφονήθηκε ο Ζοβενέλ Μοΐζ από Κολομβιανούς και άλλους ξένους μισθοφόρους.

Ο Ανρί λέγεται πως είχε επιλεχθεί από τον Μοΐζ ένα 24ωρο πριν τη δολοφονία του και ορίστηκε πρωθυπουργός δύο βδομάδες μετά.Έκτοτε διαβεβαιώνει πως θα αντιμετωπίσει τη βία και θα διοργανώσει εκλογές αλλά δεν έκανε ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Από το 2022 επιχειρεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ να αναθέσει σε ξένη δύναμη την επιβολή έννομης τάξης στην Αϊτή. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, η Κένυα αποφάσισε πως θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο με την αποστολή 1.500 αστυνομικών (οι οποίοι, ανάμεσα στα άλλα, δεν μιλούν καν γαλλικά και άρα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ντόπιο πληθυσμό).

Πρόσφατα κενυατικό δικαστήριο εμπόδισε την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για την αποστολή αστυνομικών στην Αϊτή, χαρακτηρίζοντάς την «αντισυνταγματική, παράνομη και άκυρη».

Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας, Πορτ Ο Πρενς ξεπερνούν τα 314.000 άτομα, πολλοί εκ των οποίων διαμαρτύρονται για την επιδείνωση της ζωής τους τονίζοντας πως η χώρα είναι «όμηρος συμμοριών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα