ΑΘΗΝΑ
17:50
|
03.05.2024
Η Κούβα κατηγόρησε 30 ανθρώπους για κλοπή 133 τόνων κοτόπουλου και πώλησή τους στο δρόμο σε μια σπάνια μεγάλη ληστεία.
Το κοτόπουλο προοριζόταν για το σύστημα «βιβλίο σιτηρεσίου» της Κούβας που εισήχθη μετά την επανάσταση του αείμνηστου Φιντέλ Κάστρο το 1959 για να παρέχει επιδοτούμενα βασικά είδη για όλους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κούβα κατηγόρησε 30 ανθρώπους για κλοπή 133 τόνων κοτόπουλου και πώλησή τους στο δρόμο σε μια σπάνια μεγάλη ληστεία σε μια εποχή έλλειψης τροφίμων στο κομμουνιστικό έθνος, μεταδίδει το Reuters.

Οι κλέφτες πήραν το κρέας, σε 1.660 λευκά κουτιά, από μια κρατική εγκατάσταση στην πρωτεύουσα Αβάνα και χρησιμοποίησαν τα έσοδα από την πώληση για να αγοράσουν ψυγεία, φορητούς υπολογιστές, τηλεοράσεις και κλιματιστικά, σύμφωνα με κουβανική κρατική τηλεόραση αργά την Παρασκευή.

Το κοτόπουλο προοριζόταν για το σύστημα «βιβλίο σιτηρεσίου» της Κούβας που εισήχθη μετά την επανάσταση του αείμνηστου Φιντέλ Κάστρο το 1959 για να παρέχει επιδοτούμενα βασικά είδη για όλους.

Ο Ριγκομπέρτο Μουστελιέρ, διευθυντής του κυβερνητικού διανομέα τροφίμων COPMAR, είπε ότι η ποσότητα που κλάπηκε ισοδυναμούσε με μερίδα κοτόπουλου ενός μήνα για μια επαρχία μεσαίου μεγέθους με τις τρέχουσες τιμές διανομής.

Η ποσότητα κοτόπουλου που διατίθεται μέσω του σιτηρέσιου έχει μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.
Πολλά επιδοτούμενα προϊόντα φτάνουν στον πληθυσμό ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες αργότερα από το προγραμματισμένο, αφήνοντας τους ανθρώπους που έχουν μέσο μισθό 4.209 πέσος το μήνα (14 $ στην άτυπη ισοτιμία) να αναζητούν άλλους τρόπους για να τα βγάλουν πέρα.

Οι αρχές δεν είπαν πότε έγινε η κλοπή κοτόπουλου, αλλά σημείωσαν ότι πιθανότατα συνέβη μεταξύ μεσάνυχτα και 2 τα ξημερώματα, όταν εντόπισαν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία της ψυκτικής εγκατάστασης. Η βιντεοεπιτήρηση κατέγραψε φορτηγά που μετέφεραν το κοτόπουλο εκτός τοποθεσίας.

Οι 30 κατηγορούμενοι περιελάμβαναν αφεντικά βάρδιας και εργαζόμενους πληροφορικής στο εργοστάσιο, καθώς και φύλακες και ξένους που δεν συνδέονται άμεσα με την εταιρεία, ανέφερε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Οι ύποπτοι, εάν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έως και 20 χρόνια φυλάκιση.

Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί παράλληλα με τις οικονομικές δυσκολίες από το τέλος της πανδημίας COVID-19, αν και οι αναφορές για κλοπές μεγάλης κλίμακας όπως αυτή εξακολουθούν να είναι σπάνιες στο νησί της Καραϊβικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα