Νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων διαδηλωτών που αντιτίθενται στην αναβολή των εκλογών που έπρεπε να διεξαχθούν στις 25 Φεβρουαρίου, έλαβαν χώρα στην Σενεγάλη, χθες Παρασκευή.
Στο Ντακάρ, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα στα πλήθη και διέλυσε διαδηλωτές που κυμάτιζαν σημαίες της Σενεγάλης και χαρακτήριζαν τον πρόεδρο «δικτάτορα», με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οδομαχίες και εκτεταμένες συγκρούσεις, ενώ στην βόρεια πόλη Σεντ Λούις, ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βίαια ειρηνική συγκέντρωση διαδηλωτών.
«Υπήρξαν συνεχείς μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και δυνάμεων ασφαλείας. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι αρκετά νέοι, πολλοί 18χρονοι. Ήταν μόλις 12 ετών όταν ο Πρόεδρος Μάκι Σαλ ανέλαβε την εξουσία. Θέλουν να έχουν λόγο σε αυτές τις εκλογές», τονίζει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.
Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή των εκλογών, το κοινοβούλιο ψήφισε την αναβολή τους για τις 15 Δεκεμβρίου, επικυρώνοντας την προηγούμενη ανακοίνωση αναβολής από τον πρόεδρο της χώρας και και επισφραγίζοντας την παράταση της θητείας του.
Αλλά η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει φόβους ότι μια από τις εναπομείνασες δημοκρατίες στη Δυτική Αφρική που έχει πληγεί από αλλεπάλληλα πραξικοπήματα, απειλείται.
Ο Σαλ, ο οποίος έχει φτάσει στο συνταγματικό όριο των δύο θητειών, υποστήριξε ότι ανέβαλε τις εκλογές λόγω διαφωνιών σχετικά με τη λίστα υποψηφίων που απειλούν την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, ενώ η αντιπολίτευση από την πλευρά της κάνει λόγο για «συνταγματικό πραξικόπημα».
Ορισμένοι επικριτές κατηγορούν επίσης τον Πρόεδρο ότι επιχειρεί να προσκολληθεί στην εξουσία, ενώ το μπλοκ της Δυτικής Αφρικής και ξένες χώρες επέκριναν την κίνηση ως ρήξη με τη δημοκρατική παράδοση της Σενεγάλης.
«Η Σενεγάλη ίσως ποτέ δεν έχει βιώσει μια κρίση όπως αυτή που βιώνουμε και πρέπει να την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Αϊσάτα Ταλ Σαλ. «Πρέπει να ηρεμήσουμε τα πνεύματα».
Μετά την απόφαση του κοινοβουλίου για αναβολή, 39 βουλευτές του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετοί προεδρικοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατέθεσαν προσφυγές κατά της αναβολής στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σε δήλωση την Παρασκευή, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Σενεγάλη, προτρέποντας το έθνος να «διαφυλάξει τη δημοκρατία».
«Οι θεμελιώδεις ελευθερίες, και ιδιαίτερα αυτές να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά και να εκφράζεται δημόσια, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που πρέπει να εγγυηθούν οι αρχές της Σενεγάλης», είπε ο Μπορέλ και κάλεσε τις αρχές να οργανώσουν εκλογές «το συντομότερο δυνατό».