ΑΘΗΝΑ
10:41
|
28.04.2024
Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν από την αστυνομία είναι η πρώην πρωθυπουργός Αμινάτα Τουρέ.
Χάος στη Σενεγάλη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και εκτόξευσε δακρυγόνα, καθώς υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν, για την απόφαση του προέδρου Μάκι Σαλ να αναβάλει τις εκλογές στη Σενεγάλη.

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή (4/2), καθώς ομοσπονδιακοί νομοθέτες ετοιμάζονταν να συζητήσουν ένα νομοσχέδιο για την επισημοποίηση της καθυστέρησης της ψηφοφορίας της 25ης Φεβρουαρίου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Ντακάρ, αφού κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης και υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές απέρριψαν την ανακοίνωση του Σαββάτου (3/2) και κάλεσαν τους πολίτες να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Εν τω μεταξύ, η ECOWAS το περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, κάλεσε για διάλογο.

Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν ήταν η πρώην πρωθυπουργός Αμινάτα Τουρέ, καθώς και η Άντα Μπαμπακάρ Νγκομ, μία από τις υποψήφιες στην αναβληθείσα ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση έκοψε το σήμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού Walf καθώς μετέδωσε ζωντανά τη διαμαρτυρία. Η μη κερδοσκοπική Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, καταδίκασε την κίνηση, με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, καλώντας τις αρχές της Σενεγάλης να διασφαλίσουν ότι «οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται χωρίς εμπόδια».

Πριν από την αναβολή, η Σενεγάλη είχε ήδη εμπλακεί σε πολιτική ένταση, καθώς ο αποκλεισμός δύο υποψηφίων της αντιπολίτευσης είχε προκαλέσει θανατηφόρες συγκρούσεις.

Η θητεία του Σαλ έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 2 Απριλίου. Ωστόσο, ο εκλογικός κώδικας της Σενεγάλης απαιτεί προειδοποίηση 80 ημερών για ένα ψηφοδέλτιο, υποδηλώνοντας ότι η νωρίτερη που θα μπορούσε να διεξαχθεί ψηφοφορία είναι η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Καταργώντας το διάταγμα που είχε θέσει σε κίνηση την εκλογική διαδικασία, ο Σαλ ανέφερε τη διαμάχη μεταξύ του δικαστικού σώματος και των ομοσπονδιακών νομοθετών σχετικά με τη διαδικασία αποκλεισμού και την αναφερόμενη διπλή ιθαγένεια ορισμένων από τους υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν, ότι ο ηγέτης της Σενεγάλης δεν έχει την εξουσία να καθυστερήσει την ψηφοφορία.

Η ανακοίνωση του Σαλ ακολούθησε αίτημα για αναβολή της ψηφοφορίας από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Σενεγάλης, του οποίου ο υποψήφιος Καρίμ Γουέιντ είχε αποκλειστεί.

Ο Γουέιντ κατηγόρησε δύο δικαστές για διαφθορά και δήλωσε ότι η αναβολή της ψηφοφορίας «θα καταστήσει δυνατή την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη».

Το Σύνταγμα εξουσιοδοτεί το Συνταγματικό Συμβούλιο, την ανώτατη εκλογική αρχή της Σενεγάλης, να επαναπρογραμματίσει τις εκλογές σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης «θανάτου, μόνιμης ανικανότητας ή απόσυρσης» υποψηφίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα