ΑΘΗΝΑ
13:25
|
04.05.2024
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ουκρανός ναζί, Γιάροσλαβ Χούνκα, καταχειροκροτήθηκε στο καναδικό κοινοβούλιο ως «ήρωας που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
Πολέμησε στις τάξεις των ναζιστικών Waffen SS που είχε συστήσει ο Χάινριχ Χίμλερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική πρεσβεία στην Οτάβα υπέβαλε αίτημα έκδοσης για τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο πολέμου, Ναζί Γιάροσλαβ Χούνκα που προκάλεσε σκάνδαλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, όταν καταχειροκροτήθηκε στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσιαζόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, ως ήρωας πολέμου που αγωνίστηκε «για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από τους Ρώσους και συνεχίζει να υποστηρίζει τα στρατεύματα έως και σήμερα».

Το περιστατικό που είχε προκαλέσει σάλο, μετά τις αποκαλύψεις για την πραγματική δράση του Χούνκα κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου που δεν ήταν διόλου «ηρωική», καθώς πολέμησε στις τάξεις των ναζιστικών Waffen SS που είχε συστήσει ο Χάινριχ Χίμλερ, οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Άντονι Ρότα και ανάγκασε ακόμα και τον ίδιο τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να ζητήσει συγγνώμη.

«Στις 19 Δεκεμβρίου 2023, υποβάλαμε στο υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά αίτημα της Ρωσικής Γενικής Εισαγγελίας για έκδοση του Γιάροσλαβ Χούνκα στη Ρωσία. Το σημείωμα που καταθέσαμε αναφέρει ότι βρίσκεται υπό ποινική έρευνα από τη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, σε σχέση με ενέργειες με στόχο την πλήρη εξάλειψη μιας εθνοτικής ομάδας ή, εν ολίγοις, γενοκτονία», ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στον Καναδά, Όλεγκ Στεπάνοφ.

«Είναι θέμα αρχής. Ο ίδιος ο Χούνκα αναγνώρισε ότι είχε ενταχθεί οικειοθελώς στα SS και, ως εκ τούτου, συμμετείχε στα εγκλήματα της Μεραρχίας SS “Γαλικία“.  Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν Ναζί. Σκοπεύει η καναδική δικαιοσύνη να τον διώξει; Αυτό είναι το ερώτημα”, πρόσθεσε ο πρέσβης, αναφερόμενος στον Ουκρανό νεοναζί για τον οποίο έκανε λόγο και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.

Νωρίτερα, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή απήγγειλε ερήμην κατηγορία στον Χούνκα για γενοκτονία αμάχων στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ερευνητές έλαβαν τεκμηριωμένη επιβεβαίωση σχετικά με τις Μεραρχίας SS «Γαλικία», όπου υπηρετούσε ο Χούνκα, από το Κεντρικό Αρχείο του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και το Εθνικό Αρχείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η απάντηση της καναδικής πλευράς αναμένεται καθώς, παρότι οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει αμοιβαία συνθήκη έκδοσης, υπάρχει σε ισχύ, από το 1997, μια συνθήκη για αμοιβαία νομική συνδρομή που μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο αίτημα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα