ΑΘΗΝΑ
07:24
|
09.05.2024
Το MoMA αναγκάστηκε να κλείσει τις γκαλερί του καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κρέμασαν πανό από το αίθριο του πρώτου ορόφου.
Φωτ.: hyperallergic.com
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν, χθες Σάββατο, διαδήλωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, απαιτώντας από το ίδρυμα να διακόψει τις σχέσεις με χορηγούς και δωρητές που συνδέονται με το Ισραήλ.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει διαδηλωτές να κρεμούν πανό από το εσωτερικό αίθριο του μουσείου και να φωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» καταγγέλλοντας την γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Λόγω της κινητοποίησης, το MoMA αναγκάστηκε να κλείσει τις γκαλερί του για το κοινό λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, καθώς περίπου 800 διαδηλωτές κατέλαβαν το αίθριο του δεύτερου ορόφου του κτιρίου.

Μετά από περίπου μία ώρα οι διαδηλωτές αποχώρησαν και συνέχισαν πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο του Μανχάταν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 300 διαδηλωτές προχώρησαν σε αντίστοιχη διαμαρτυρία, στο Μουσείο του Μπρούκλιν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αρχές προχώρησαν σε 3 συλλήψεις.

Και οι δύο δράσεις έγιναν ταυτόχρονα με τη δημοσίευση μιας ανοιχτής επιστολής που υπογράφουν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς χώρους της Νέας Υόρκης όπως το Metropolitan Museum of Art, το Brooklyn Museum και το Studio Museum που διαμαρτύρονταν για την «επαίσχυντη σιωπή των ιδρυμάτων την ώρα που το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα».

«Ενώ τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης μας ισχυρίζονται ότι δεσμεύονται για δικαιοσύνη, κοινωνική δράση και ισότητα, η σιωπή τους τα έχει καταστήσει συνένοχα στη δολοφονία περισσότερων από 27.000 ανθρώπων στην Παλαιστίνη, με χιλιάδες άλλους εγκλωβισμένους κάτω από ερείπια από βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. , 2023», αναφέρεται στην επιστολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Παρελάσεις και εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια για την Ημέρα της Νίκης

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα