ΑΘΗΝΑ
01:53
|
27.07.2024
1,4 εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται σε μία πόλη όπου κανονικά ζούσαν λιγότεροι από 300.000 κάτοικοι.
Αποφασισμένοι να μην περάσουν στην Αίγυπτο οι πολιορκημένοι της Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις ανταλλαγής αιχμαλώτων, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa που απηχεί τις θέσεις της Χαμάς, επικαλούμενο ανώτερο ηγέτη της παλαιστινιακής ομάδας.

Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Ναζάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ανέφερε στο Al Jazeera ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας. «Ο Νετανιάχου θέλει ο πόλεμος να συνεχίσει για να παραμείνει στην εξουσία διατηρώντας τον δεξιό συνασπισμό του», υπογράμμισε «μέχρι τις αμερικανικές εκλογές όπου επιθυμεί να κερδίσει ο Τραμπ»

Παρά τον διεθνή συναγερμό και την κατακραυγή για το ενδεχόμενο σφαγής στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, το Ισραήλ επιμένει ότι οι δυνάμεις του είναι αποφασισμένες να εισβάλουν στην πόλη στην οποία αυτή τη στιγμή συνωστίζονται 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Το ενδεχόμενο ισραηλινής εισβολής στη Γάζα κατήγγειλε και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέαρμποκ, επισημαίνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν μπορούν απλώς να εξαφανιστούν στον αέρα» και προειδοποιώντας για μια επερχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή όπως είχε κάνει νωρίτερα, μεταξύ άλλων, και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο, τουλάχιστον 40 από αυτούς στη Ράφα και 173 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του πολιορκημένου θύλακα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου ξεπέρασε τους 28.176 και των τραυματιών τους 67,784.

Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί, παγιδευμένοι και αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια και στους δρόμους, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εμποδίζουν τα πληρώματα ασθενοφόρων και πολιτικής άμυνας να τους προσεγγίσουν.

Πάνω από το 70% των σπιτιών έχουν υποστεί ζημιές, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, καθώς το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί ότι διεξήγαγε αδιάκριτες επιθέσεις σε κατοικημένες και εμπορικές περιοχές.

Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συνεχίζεται και το πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων, καθώς σήμερα το πρωί ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις νεαρούς άνδρες στη βόρεια είσοδο της πόλης της Ιεριχούς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ενώ νωρίτερα συλλήψεις αναφέρθηκαν σε Χεβρώνα, Γιάτα, ελ-Μπιρέ και Βηθλεέμ.

Η Χαμάς λέει ότι δύο όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Δύο Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δήλωσε η Χαμάς.

«Οι μαχητές των Ταξιαρχιών [Izz ad-Din] al-Qassam (ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) επιβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες 96 ώρες, δύο όμηροι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα», ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της στο Telegram. «Η κατάσταση των τραυματιών επιδεινώνεται γιατί είναι αδύνατο να τους προσφερθεί η απαραίτητη θεραπεία».

Η Χαμάς έχει ρίξει «όλη την ευθύνη για τις ζωές αυτών των τραυματιών στο Ισραήλ υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας» εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα. Τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών δεν έχουν γίνει γνωστά.

Στο Κατάρ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος για να συζητήσει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφτασε στην Ντόχα την Κυριακή για συνομιλίες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Γάζας με τον εμίρη του Κατάρ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών διαμεσολάβησης και φιλοξενεί πολιτικούς ηγέτες της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι ο Αμπάς θα συναντηθεί με τον εμίρη Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι τη Δευτέρα, αλλά δεν είπε αν θα συναντούσε επίσης ηγέτες της Χαμάς, μιας ομάδας που εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε αντίθεση με τον Αμπάς και την ομάδα του Φάταχ που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στο Κατάρ, Μουνίρ Γκάναμ, δήλωσε στο Voice of Palestine Radio την Κυριακή ότι ο Αμπάς και ο εμίρης θα συζητήσουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα με το Ισραήλ και τρόπους αύξησης της βοήθειας για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής.

«Το Κατάρ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες και τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη εκεχειρίας. Ως εκ τούτου, ο συντονισμός με το Κατάρ, καθώς και με την Αίγυπτο, είναι ιδιαίτερης σημασίας, για να τερματιστεί αυτή η επιθετικότητα εναντίον του λαού μας», είπε ο Γκάναμ.
Το Κατάρ φιλοξενεί τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, καθώς και έναν άλλο ανώτερο ηγέτη της ομάδας, τον Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις της διασποράς στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα