ΑΘΗΝΑ
23:05
|
03.05.2024
Ο συντηρητικός, πρώην Πρωθυπουργός αναμένεται να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα και την ενίσχυση των δεσμών της χώρας του με τις ΗΠΑ.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ επόμενος πρόεδρος της Φινλανδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην Πρωθυπουργός, είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία. Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων ο Αλεξάντερ Στουμπ επικρατεί με ποσοστό κοντά στο 51,7%.

«Αλεξάντερ, συγχαρητήρια στον 13ο πρόεδρο της Φινλανδίας», δήλωσε ο αντίπαλός του Πέκα Χααβίστο μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Ο 65χρονος Χααβίστο είναι μέλος των Πρασίνων, όμως έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στις εκλογές αυτές.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας εκλέγεται για εξαετή θητεία. Αν και έχει πιο περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον Πρωθυπουργό, ωστόσο σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Πρόεδρος της χώρας ηγείται της εξωτερικής πολιτικής σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και είναι ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Ένας ρόλος του οποίου η σημασία ενισχύθηκε μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ. με τη Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ αναμένεται να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα και την ενίσχυση των δεσμών της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα