ΑΘΗΝΑ
08:13
|
05.05.2024
Οι Φινλανδοί κατευθύνονται στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο έμπειρους πολιτικούς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο δεύτερος γύρος ακολουθεί τον πρώτο γύρο της 28ης Ιανουαρίου, στον οποίο κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε περισσότερο από το απαιτούμενο 50% των ψήφων για τη νίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Φινλανδοί κατευθύνονται στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο έμπειρους πολιτικούς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μεταδίδει το Al Jazeera.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν την Κυριακή για έναν νέο αρχηγό κράτους, κύριο καθήκον του οποίου θα είναι να κατευθύνει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, η οποία έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία στρέφει τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ, 55 ετών, εναντίον του 65χρονου Πέκα Χααβίστο, πρώην υπουργού Εξωτερικών από την Πράσινη Λέγκα.

Και οι δύο συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για την εξωτερική πολιτική και τις προτεραιότητες ασφάλειας της Φινλανδίας. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση σκληρής γραμμής έναντι της Ρωσίας – με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων – η ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας με την Ουάσιγκτον και η υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ο δεύτερος γύρος ακολουθεί τον πρώτο γύρο της 28ης Ιανουαρίου, στον οποίο κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε περισσότερο από το απαιτούμενο 50% των ψήφων για τη νίκη.

Ο Στουμπ του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού – ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης το 2014-2015 και νωρίτερα κατείχε πολλές άλλες θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο – κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με ποσοστό 27,2%, μπροστά από τους άλλους οκτώ υποψηφίους. Παραμένει το φαβορί για τη νίκη στον δεύτερο γύρο.

Ο Χααβίστο, δεύτερος στον πρώτο γύρο, ήταν ο κορυφαίος διπλωμάτης της Φινλανδίας το 2019-2023 και ο κύριος διαπραγματευτής για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Πρώην διαμεσολαβητής συγκρούσεων με τα Ηνωμένα Έθνη και πιστός περιβαλλοντολόγος, ο Χααβίστο πήρε το 25,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Θα γινόταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος της Φινλανδίας εάν εκλεγόταν.

Ο νικητής θα διαδεχθεί τον ιδιαίτερα δημοφιλή Πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία λήγει τον Μάρτιο. Ο Νιινίστο δεν είναι επιλέξιμος για επανεκλογή.

Εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρόεδρος της Φινλανδίας έχει την εκτελεστική εξουσία στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, μαζί με την κυβέρνηση. Αυτή η εστίαση μεγεθύνεται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο αρχηγός του κράτους διοικεί επίσης τον στρατό, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο σημερινό περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης και στην αλλαγμένη γεωπολιτική κατάσταση της Φινλανδίας.

Η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, τερματίζοντας δεκαετίες που ήταν αδέσμευτη για να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία προκάλεσε απειλές για «αντίμετρα» από τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο, η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία ως απάντηση στην αύξηση των μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν. Η Μόσχα αρνήθηκε τις φινλανδικές κατηγορίες ότι έστελνε τους μετανάστες εκεί.

Τα σύνορα της Φινλανδίας χρησιμεύουν επίσης ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και αντιπροσωπεύουν τη βορειοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ελεύθερος ο αστυνομικός από τις Ισραηλινές αρχές κατόπιν παρέμβασης του ΥΠ.ΕΞ.

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα