ΑΘΗΝΑ
17:22
|
03.05.2024
Οι βομβαρδισμοί έπληξαν 14 σπίτια και τουλάχιστον τρία ισλαμικά τεμένη σε διάφορους τομείς της πόλης, ενώ τουλάχιστον 100 άνθρωποι είναι νεκροί.
Μακελειό στη Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ που εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ράφα, πόλη της Λωρίδας της Γάζας πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν 14 σπίτια και τουλάχιστον τρία ισλαμικά τεμένη σε διάφορους τομείς της πόλης, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών θέσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας», προσθέτοντας ότι τα πλήγματά του «ολοκληρώθηκαν», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Τα πλήγματα στη Ράφα έρχονται καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες αμάχων στην τελευταία σχετικά ασφαλή περιοχή της Γάζας.

Όμως οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην πόλη θα ήταν καταστροφική. Στην πόλη έχουν καταφύγει τουλάχιστον 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου για να σωθούν από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Πριν από προηγούμενες τέτοιες επιχειρήσεις ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να φύγουν, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο κατεπείγουσας απομάκρυνσής τους.

«Δεν ξέρω πού θα πάμε» σε περίπτωση επίθεσης στη Ράφα, είπε η Φάρα Μοχάμαντ, μητέρα 39 ετών, που εγκατέλειψε την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. «Δεν υπάρχει πλέον καμιά τοποθεσία όπου θα μπορούσαμε να διαφύγουμε», πρόσθεσε η γυναίκα, που έχει χάσει κάθε επαφή με τον σύζυγό της εδώ κι έναν μήνα.

«Στις τρέχουσες συνθήκες» η Ουάσιγκτον «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εξαιτίας της πυκνότητας του πληθυσμού», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει «πουθενά να πάει».

Περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το ξέσπασμα του πολέμου στον πλέον κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένο θύλακο, που παραμένει βυθισμένος σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Πολλοί εκτοπίστηκαν πάνω από μια φορά, πάντα προς νότο, καθώς οι μάχες εξαπλώνονταν.

Η Ράφα, που σταδιακά μετατράπηκε σε γιγαντιαίων διαστάσεων καταυλισμό προσφύγων, είναι το τελευταίο αστικό κέντρο όπου δεν έχει εισβάλει ο ισραηλινός στρατός και επίσης η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, αντιμέτωπου με λιμό και επιδημίες εν μέσω του χειμώνα.

Απελευθερώθηκαν δύο Ισραηλινοί όμηροι στη Ράφα

Την διάσωση δύο Ισραηλινών ομήρων σε επιδρομή στη Ράφα, εν μέσω αναφορών για σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη νότια πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται σε «καλή ιατρική κατάσταση».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή, να «εγγυηθεί την ασφάλεια» των αμάχων. Αρκετά κράτη προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου «ανθρωπιστικής καταστροφής» σε περίπτωση επίθεσης στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να φτάσει πλέον στη «νίκη» αν «απλώσει το χέρι του», είπε από την πλευρά του την Κυριακή (11/2) ο Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, περιγράφοντας τη Ράφα ως το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς.

Υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του θα επιτρέψουν «ασφαλή διέλευση του άμαχου πληθυσμού για να μπορέσει να εγκαταλείψει την πόλη», χωρίς να διευκρινίσει πού θα μπορούσαν να πάνε οι Παλαιστίνιοι που κατέφυγαν στη Ράφα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τις επιθέσεις στη Ράφα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι από τους κατοίκους του θύλακα.

Όπως είπε ο Γκεμπρεγέσους, μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα “εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς ή στον ελάχιστο βαθμό” και οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν υπό αντίξοες συνθήκες.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Κυβερνητική Διάσκεψη στο Ντουμπάι, ο ίδιος είπε ότι ο ΠΟΥ, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, συνεχίζει να ζητεί εκεχειρία, ασφαλή πρόσβαση για το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων και για τις προμήθειες και από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους.

Από τους τέσσερις μήνες πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι, λένε οι αρχές υγείας στον θύλακα που διοικείται από την Χαμάς.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 85% των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και ότι η Γάζα είναι αντιμέτωπη με λιμό με ένα στα πέντε παιδιά κάτω των πέντε ετών να πάσχει από οξύ υποσιτισμό.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα–το τελευταίο σχετικώς ασφαλές μέρος του θύλακα–όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει καταλύοντας στους δρόμους, σε άδεια οικόπεδα και στην παραλία.

«Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Ράφα όπου η πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας έχει καταφύγει. Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει 447 μετρικούς τόνους ιατρικών προμηθειών στη Γάζα αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό ως προς τις ανάγκες τους που συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινώς», είπε ο Τέντρος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα