ΑΘΗΝΑ
04:24
|
07.05.2024
Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας, ένα από τα άτομα που διεκδικούν τον ρόλο είναι ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σεργκέι Ναρίσκιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα σχέδια δυτικών κρατών για τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου με ρόλο «αντιβασιλέα» στην Ουκρανία, αναφέρθηκε αξιωματούχος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), ο οποίος θα έχει συνεχή πρόσβαση στον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και θα «φιλτράρει» όλες τις πολιτικές κινήσεις του.

Ο διευθυντής της SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του πως: «Η Δύση συνεχίζει να ενισχύει τους μηχανισμούς εξωτερικής διαχείρισης των εδαφών που ελέγχονται από το Κίεβο», εξηγώντας πως, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η υπηρεσία, «οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να πείσουν άλλα κράτη της G7 να δημιουργήσουν γραφείο “ειδικού αντιπροσώπου” στην Ουκρανία».

«Αυτό το άτομο θα έχει συνεχή πρόσβαση στον Πρόεδρο Ζελένσκι και θα γνωρίζει για όλα τα σχέδιά του. Ο “ειδικός εκπρόσωπος” θα πρέπει επίσης να παρεμβαίνει στα σχέδια της ουκρανικής ηγεσίας, τα οποία δεν έχουν διαπραγματευτεί πρώτα με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, και να προτείνει λύσεις που θεωρούνται σωστές από τη σκοπιά των Αγγλοσάξωνων» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ναρίσκιν, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον ρόλο του ειδικού εκπροσώπου, ανάμεσά τους αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. «Ένα ευρύ φάσμα ρωσοφοβικών Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτικών διεκδικεί το ρόλο ενός τέτοιου “εξουσιοδοτημένου κυβερνήτη” της Δύσης στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, ο οποίος θέλει να πάει στο Κίεβο για να επιβλέπει την κατάσταση, αμέσως μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τον διευθυντή, σκοπός της Δύσης είναι να «προλάβει» το ενδεχόμενο αποστασίας αξιωματούχων του Κιέβου, σε περίπτωση που αντιληφθούν πως βρίσκονται στην πλευρά των «χαμένων».

«Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο βρίσκονται σε επιφυλακή, για το ενδεχόμενο προδοσίας από τους εκπροσώπους της ελίτ του Κιέβου, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να δράσουν προληπτικά, αποστατώντας εκ των προτέρων προς τη νικήτρια πλευρά», υπογράμμισε ο Ναρίσκιν. «Αυτού του είδους ανησυχίες είναι δικαιολογημένες – οι πρώτες περιπτώσεις έχουν ήδη συμβεί».

Ο διευθυντής της υπηρεσίας εκτιμά την πιθανότητα ο διορισμός ενός τέτοιου ειδικού απεσταλμένου να μην οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα για την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Σημειώνει ότι, όποιος αναλάβει αυτή τη θέση, είναι απίθανο να μπορέσει «να παραμείνει για πολύ καιρό στην επιφάνεια στον βάλτο του Κιέβου– του αμοιβαίου μίσους, της ίντριγκας, της εξαπάτησης, της κολακείας και της προδοσίας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα