ΑΘΗΝΑ
12:25
|
30.04.2024
Η δικαστική απόφαση κατά τριών νεαρών γυναικών είχε συμβολικό χαρακτήρα,αν όχι χαρακτήρα προειδοποίησης...
Διαδήλωση στο Λονδίνο υπέρ των Παλαιστινίων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρωτοφανή καταδίκη τριών διαδηλωτών στο Λονδίνο επειδή επιδείκνυαν τον Οκτώβριο εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε μια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε σήμερα βρετανικό δικαστήριο.

Ωστόσο, ο σκοπός της απόφασης ήταν μία «προειδοποίηση» γεμάτη απειλές για πιθανούς μιμητές μίας τέτοιας εκδήλωσης, αφού ο δικαστής τόνισε τελικά ότι «αποφάσισε να μην τιμωρήσει» τους κατηγορούμενους, δίνοντας στους τρεις νεαρούς 12μηνη απαλλαγή υπό όρους.

Ειδικότερα, οι τρεις διαδηλωτές κρίθηκαν ένοχοι με βάσει τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας.

Πρόκειται για την 29χρονη Χέμπα Αλχάγιεκ, και την 26χρονη Παούλιν Ανκούντα που είχαν κολλήσει στις πλάτες τους εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιά και την 27χρονη Νοιμούτου Ολαγίνκα Ταϊγιο, που είχε κολλήσει μία παρόμοια εικόνα στη λαβή ενός πλακάτ.

Τις εικόνες αυτές τις έφεραν πάνω τους σε μια διαδήλωση στις 14 Οκτωβρίου 2023, επτά ημέρες αφότου μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Οι επίμαχες φωτογραφίες που έφεραν πάνω τους οι δύο διαδηλώτριες

Στους τρεις διαδηλωτές ασκήθηκαν διώξεις με βάση τον νόμο περί …τρομοκρατίας(!), με την κατηγορία ότι μετέφεραν ή επεδείκνυαν εικόνες για να δημιουργήσουν εύλογες υποψίες ότι είναι υποστηρικτές της εκτός νόμου στη Βρετανία οργάνωσης της Χαμάς, κατηγορία που οι τρεις νέοι αρνήθηκαν.

Έπειτα από μια διήμερη δίκη στο Δικαστήριο του Ουεστμίνστερ, οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι σήμερα, αφού οι εισαγγελείς έκριναν ότι «δεν ήταν τυχαίο» ότι οι κατηγορούμενοι έφεραν τις εικόνες σε… τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίθεση της Χαμάς, λες και ήταν δύσκολο να τις βρουν από το Διαδίκτυο…

Στην ετυμηγορία του, ο αναπληρωτής ανώτερος περιφερειακός δικαστής Ταν Ικράμ ανέφερε:

«Επτά ημέρες νωρίτερα, η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ με αυτά που περιγράφονται από τα μέσα ενημέρωσης ως αλεξίπτωτα πλαγιάς. Ένας λογικός άνθρωπος θα το είχε δει και θα είχε διαβάσει για αυτό. Δεν βρίσκω ότι ένας λογικός άνθρωπος θα ερμήνευε την εικόνα απλώς ως σύμβολο ελευθερίας».

Ωστόσο ο δικαστής πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι σαφής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποια/ος από αυτούς τους κατηγορούμενους είναι υποστηρικτής της Χαμάς ή προσπαθούσε να δείξει υποστήριξη στη Χαμάς». Ο δικαστής τόνισε ότι «αποφάσισε να μην τιμωρήσει» τους κατηγορούμενους και έδωσε στους τρεις τους απαλλαγή 12 μηνών υπό όρους.

«Ξεπεράσατε τα όρια, αλλά θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε. «Ελπίζω να πήρατε το μάθημά σας».

Αντιδρώντας στην ετυμηγορία, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος τόνισε ότι η επίδειξη των εικόνων ισοδυναμούσε με «εξύμνηση των πράξεων» της Χαμάς.

Οι δικηγόροι των τριών νεαρών είχαν υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα οι τρεις διαδηλωτές εμφάνιζαν εικόνες emoji με αλεξίπτωτο αντί για αλεξίπτωτο πλαγιάς και ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία έκανε «λάθος» σε αυτό που είδε εκείνη την ημέρα.

Ο δικηγόρος της Αλχάγιεκ και της Ανκούντα υποστήριξε ότι η ιδέα ότι η εικόνα ήταν ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς ξεκίνησε από «μια ομάδα στο διαδίκτυο που είχε τη δική της ατζέντα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα