ΑΘΗΝΑ
15:58
|
27.04.2024
Κανένας διασυνοριακός πυροβολισμός δεν είχε αναφερθεί από καμία πλευρά για περισσότερο από δύο μήνες.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ανώτεροι Αρμένιοι και Αζέροι αξιωματούχοι είχαν απευθείας συνομιλίες για την οριοθέτηση των συνόρων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο Αρμένιοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά φορητών όπλων των ένοπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σε επίθεση που έλαβε χώρα λίγο μετά τις 5 το πρωί, τοπική ώρα, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Ερεβάν σε ανακοίνωση του.

«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν πυρ από φορητά όπλα προς τις θέσεις μάχης των Αρμενίων στην περιοχή του Νερκίν Χαντ στην επαρχία Σιουνίκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη.

Από την πλευρά της, η Κρατική Συνοριακή Υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για «επιχείρηση αντιποίνων», αφού το Μπακού κατηγόρησε τα αρμενικά στρατεύματα ότι άνοιξαν πυρ στις 12 Φεβρουαρίου στην περιοχή Ζανγκελάν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα του Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία είχε αρνηθεί την κατηγορία ως «παραπληροφόρηση».

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε μετά από μια δραματική μείωση των διασυνοριακών επεισοδίων μεταξύ των δύο γειτόνων του Καυκάσου από το περασμένο φθινόπωρο, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε μια 24ωρη στρατιωτική επίθεση στις 19-20 Σεπτεμβρίου, αναγκάζοντας περισσότερους από 100.000 Αρμένιους να εγκαταλείψουν την περιοχή, αφήνοντάς την σχεδόν έρημη.

Κανένας διασυνοριακός πυροβολισμός δεν είχε αναφερθεί από καμία πλευρά για περισσότερο από δύο μήνες.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ανώτεροι Αρμένιοι και Αζέροι αξιωματούχοι είχαν απευθείας συνομιλίες για την οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ένα βασικό εμπόδιο για μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών.

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν μια ειρηνευτική συμφωνία που θα έδινε τέλος στην επί δεκαετίες εχθρότητα τους, αλλά αλληλοκατηγουρούνται για ολιγωρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα