ΑΘΗΝΑ
23:45
|
05.05.2024
Περίπου 500 τρακέρ έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το λιμάνι της Αμεβέρσας, το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της Ευρώπης.
Διαμαρτυρία Πολωνών αγροτών στα σύνορα με την Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τέταρτη ημέρα των προγραμματισμένων για τις επόμενες 30 ημέρες κινητοποιήσεων διανύουν σήμερα οι Πολωνοί αγρότες, αποκλείοντας με τα αγροτικά τους οχήματα μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας και κλείνοντας τα σύνορα με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις αγροτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αγρότες απαιτούν μέτρα τόσο από την κυβέρνησή τους όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της αύξησης του κόστους παραγωγής, των μειωμένων κερδών και του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται λόγω της εισαγωγής προϊόντων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Πολωνία, όπου οι εισαγωγές φθηνών σιτηρών, γάλακτος και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο θυμό, οι αγρότες οδηγώντας τα τρακτέρ τους σε όλη τη χώρα για να επιβραδύνουν την κυκλοφορία και να μπλοκάρουν τους κύριους δρόμους, με τοποθετημένα πλακάτ που έγραφαν «Η πολιτική της Ε.Ε. καταστρέφει τους Πολωνούς αγρότες».

Την περασμένη Κυριακή διαμαρτυρόμενοι αγρότες σταμάτησαν τρία φορτηγά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ της χώρας τους με την Ουκρανία και έχυσαν στον δρόμο τα ουκρανικά σιτηρά που μετέφεραν.

Σύμφωνα με τις αγροτικές ενώσεις οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που προκάλεσαν τη διαμαρτυρία, λόγω των οποίων οι πολωνικές αποθήκες γέμισαν με ουκρανικά σιτηρά, προκαλώντας πτώση των τιμών κατά 40% το 2023. Η ζήτηση για πολωνική ζάχαρη, γάλα και κρέας έχει επίσης μειωθεί, με αποτέλεσμα οι Πολωνοί παραγωγοί να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Οι αγρότες ανησυχούν επίσης ότι η Πράσινη Συμφωνία, η οποία απαιτεί περιορισμούς στη χρήση χημικών και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής, η οποία θα αντιστοιχεί σε μείωση του εισοδήματος των αγροτών.

Αγρότες απέκλεισαν το λιμάνι της Αμβέρσας

Περίπου 500 τρακέρ απέκλεισαν σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, με τους Βέλγους αγρότες να δημιουργούν μπλόκα τους δρόμους γύρω από το λιμάνι, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας.

Εκπρόσωπος του λιμανιού είπε ότι οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να προκληθούν μεγάλες ουρές φορτηγών.

«Οι εργασίες έχουν διακοπεί», δήλωσε στο Reuters ο Stephan Van Fraechem, διευθυντής της ένωσης λιμενικών εταιρειών Alfaport VOKA. «Κανένα φορτίο δεν μπορεί να παραδοθεί ή να παραληφθεί, καθώς τα φορτηγά έχουν σταματήσει, ενώ οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο μετά από μακρά αναμονή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διακοπή των εργασιών θα κοστίσει στις εταιρίες εκατομμύρια ευρώ, «για μια διαμάχη στην οποία δεν παίζουν κανένα ρόλο».

Η διαμαρτυρία των Βέλγων αγροτών στο λιμάνι της Αμβέρσας ερχεται να προστεθεί στις μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και όχι μόνο, καθώς οι αγρότες απαιτούν «χαλάρωση» των περιβαλλοντικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστασία από φθηνές εισαγωγές.

Στη Γαλλία, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της χώρας, FNSEA, δήλωσε την Τρίτη ότι οι διαδηλώσεις που έπληξαν την οικονομία τον περασμένο μήνα – κλείνοντας αυτοκινητόδρομους σε ολόκληρη τη χώρα – θα μπορούσαν να επαναληφθούν εάν η κυβέρνηση δεν κάνει περισσότερα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα