ΑΘΗΝΑ
03:35
|
18.05.2024
Συγκεκριμένες απαντήσεις για τα εννέα βασικά τους αιτήματα περιμένουν σήμερα οι αγρότες από τον πρωθυπουργό.
Η σημερινή συνάντηση θα κρίνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα στους δρόμους όλη την χώρα, πραγματοποιείται, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, η πολυαναμενόμνη συνάντηση της αντιπροσωπείας των μπλόκων με τον πρωθυπουργό.

Οι αγρότες έχουν κάνει σαφές ότι περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβερνητική πλευρά για τα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν θέσει και ότι από τις απαντήσεις που θα πάρουν από τον κ. Μητσοτάκη και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθόδου τρακτέρ στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Η αντιπροσωπεία τους που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό αποτελείται από 15 μέλη που είναι τα εξής:

Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
Νίκος Κούτρας (Φθιώτιδα)
Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας),
Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Από την πλευρά του Μαξίμου, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνάντησης. «Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ ο πρωθυπουργός, που τις προηγούμενες ημέρες επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα» και έκανε λόγο για «μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις», αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία αλλά και σε μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα