ΑΘΗΝΑ
22:07
|
03.05.2024
Στα 28 άτομα θα απαγορευτεί η είσοδος στη Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών.
Ναμπλούς, Δυτική Όχθη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος 28 Ισραηλινών εποίκων τους οποίους κατηγόρησε ότι διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στα 28 άτομα θα απαγορευτεί η είσοδος στη Γαλλία, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών.

«Αυτά τα μέτρα έρχονται καθώς η βία που ασκείται από εποίκους εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Η Γαλλία επιβεβαιώνει ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την απαράδεκτη βία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας εξέδωσαν κοινή δήλωση, λέγοντας ότι η βία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτη και ότι «θα επιβληθούν κυρώσεις».

Η Γαλλία είπε ότι θα επιδιώξει επίσης κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ο αποικισμός είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσει», ανέφερε το υπουργείο.

Η συνέχισή του είναι ασυμβίβαστη με τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που είναι η μόνη λύση ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζήσουν, δίπλα δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια.

Η απόφαση της Γαλλίας έρχεται μετά από παρόμοιες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη βία από τους εποίκους και την αύξηση των επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων.

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τις κυρώσεις σε τέσσερις Ισραηλινούς υπηκόους που κατηγορούνται για επίθεση εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι εξτρεμιστές Ισραηλινοί έποικοι απειλούν τους Παλαιστίνιους, συχνά υπό την απειλή όπλου, και τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν γη που δικαιωματικά είναι δική τους», είπε ο Κάμερον.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι παράνομη και απαράδεκτη. Το Ισραήλ πρέπει επίσης να αναλάβει ισχυρότερη δράση και να σταματήσει τη βία των εποίκων. Πολύ συχνά, βλέπουμε να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις και να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, αλλά να μην υλοποιούνται».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει περισσότερες από 516 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Τουλάχιστον 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με καταμέτρηση του Al Jazeera που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 28.473 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους έντονους βομβαρδισμούς και την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Οι επιδρομές Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης έχουν αυξηθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Οι επιθέσεις εποίκων λαμβάνουν χώρα συχνά με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να βρίσκονται δίπλα ή να συμμετέχουν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνήθως αποτυγχάνουν να θέσουν τους Ισραηλινούς εποίκους υπεύθυνους για τις πράξεις τους.

Τα τελευταία 18 χρόνια, η αστυνομία απέτυχε να ερευνήσει τουλάχιστον το 81 τοις εκατό των υποθέσεων που ανοίχτηκαν.

Τουλάχιστον 700.000 Ισραηλινοί ζουν σε οχυρούς οικισμούς αποκλειστικά για Εβραίους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Θεωρούνται παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι επιθέσεις εποίκων περιλαμβάνουν πυροβολισμούς, μαχαιρώματα, ρίψεις βράχων, σφοδρούς ξυλοδαρμούς, καθώς και εμπρησμούς και σοβαρές ζημιές σε σπίτια, οχήματα και γεωργικές εκτάσεις.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα