ΑΘΗΝΑ
00:57
|
07.05.2024
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με τις εταιρίες, οι οποίες μειώνουν συνεχώς το κέρδος που θα φτάσει στις τσέπες των οδηγών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι οδηγοί των εταιριών Uber και Lyft, αλλά και οι διανομείς της υπηρεσίας DoorDash, απαιτώντας δίκαιες αμοιβές για την εργασία τους και καλύτερη μεταχείριση από τις εταιρίες.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως οι εταιρίες- οι οποίες δρουν ως «μεσάζοντες» για τις υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης τροφίμων που προσφέρουν οι εργαζόμενοι- λαμβάνουν δυσανάλογο μερίδιο από το κόστος της υπηρεσίας, μειώνοντας δραματικά τις απολαβές των εργαζομένων. Η απεργία, μάλιστα, έρχεται τη στιγμή που η Uber, είδε τις μετοχές της να σημειώνουν ρεκόρ, ανακοινώνοντας πως φτάνουν πλέον τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με τις εταιρίες, οι οποίες μειώνουν συνεχώς το κέρδος που θα φτάσει στις τσέπες των οδηγών, έτσι ώστε να παρουσιάζονται ακόμα πιο κερδοφόρες στους μετόχους. Χιλιάδες οδηγοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο κίνημα «Δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους μέσω εφαρμογών» (JFAW) συμμετείχαν στην απεργία σε πόλεις ολόκληρης της χώρας.

Η Uber και η Lyft συμφώνησαν πέρυσι να πληρώσουν 328 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να «ξεμπλέξουν» από την πολυετή έρευνα που πραγματοποίησε εις βάρος τους η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε μια συμφωνία την οποία η Γενική Εισαγγελέας, Λετίθια Τζέιμς, χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο διακανονισμό σε υπόθεση κλοπής μισθών» στην ιστορία του γραφείου της.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ προχώρησε σε τροποποίηση, μέσω της οποίας διευκολύνει τους υπαλλήλους της «gig» οικονομίας (εργαζόμενοι χωρίς συμβάσεις εργασίας, συνήθως ως ανεξάρτητοι εργολάβοι), να υποστηρίζουν πως είναι υπάλληλοι των εταιριών, και όχι απλώς «εξωτερικοί συνεργάτες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα