ΑΘΗΝΑ
20:44
|
27.04.2024
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ασκεί βέτο και σταματά τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στο Κάιρο για ομήρους και εκεχειρία.
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε απόψε τις αντιπροτάσεις της Χαμάς και απέκλεισε το ενδεχόμενο (σύμφωνα με αποψινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας The Times of Israel) να στείλει εκ νέου αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων στο Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Μόνο ισχυρή στρατιωτική πίεση και σταθερές διαπραγματεύσεις θα συνεχίσει να επιφέρει την απελευθέρωση των ομήρων μας, είπε ο Νετανιάχου απόψε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Η απόφασή του αυτή που ανακοινώθηκε δίχως να έχει προηγηθεί η συνάντησή του με τους ανθρώπους κλειδιά που παίρνουν τις αποφάσεις για τον πόλεμο μεταξύ των οποίων ο υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου, πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς (και αρχηγός του κόμματος «Εθνικής Ενότητας») προκάλεσε αφενός οργή στους συγγενείς των ομήρων που νιώθουν να συρρικνώνονται οι ελπίδες να ξαναβρεθούν με τους ανθρώπους τους, αφετέρου θύμωσαν τους υπουργούς πολέμου Μπένι Γκαντς και Γκάντι Άιζενκοτ που ζήτησαν από τον Νετανιάχου να συναντηθούν μαζί του για να ζητήσουν εξηγήσεις και να διαμαρτυρηθούν γιατί τους κράτησε μακριά από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Νετανιάχου φέρεται πως κράτησε μακριά από αυτές τις αποφάσεις ακόμη και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ...

Το τηλεφώνημα Μακρόν στο Νετανιάχου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το απόγευμα προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του ενόψει των ισραηλινών σχεδιασμών για επίθεση στη Ράφα. Ο Μακρόν προειδοποίησε πως περαιτέρω εκτοπισμός αμάχων θα φέρει «περιφερειακή κλιμάκωση».

Παρομοίως, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που ξεκίνησε σήμερα από το Ισραήλ την πέμπτη περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τις αρχές Οκτώβρη, άσκησε πιέσεις να μην γίνει επίθεση γενικευμένη στη Ράφα επισημαίνοντας πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δεν μπορεί να γίνουν «καπνός». «Χρειάζονται ασφαλή μέρη και ασφαλείς διαδρόμους για να μην πέσουν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών» είπε η Γερμανίδα υπουργός μετά τη  συνάντησή της με τον Νετανιάχου.

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ενέκρινε την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών Ίντερνετ του Ίλον Μασκ, Starlink, ώστε να «βοηθήσει» τις επικοινωνίες στα πεδία συγκρούσεων στη Γάζα και σε ένα ανοικτό παλαιστινιακό νοσοκομείο της περιοχής, που δεν προσδιορίστηκε.

Απόψε, πάντως, με το που έπεσε το σκοτάδι, ο στρατός άρχισε να βομβαρδίζει ανατολικές συνοικίες της Ράφας καθώς και τα περίχωρα της πόλης Χαν Γιούνις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα