ΑΘΗΝΑ
12:35
|
03.05.2024
Οι αγρότες θα καταφθάσουν στην Αθήνα με τρακτέρ, ενώ θα ναυλωθούν και λεωφορεία για να μεταφέρουν διαδηλωτές στη πρωτεύουσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, όρισαν οι αγρότες ως την ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, κατά την διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης στην Νίκαια της Λάρισας.

Οι αγρότες θα καταφθάσουν στην Αθήνα με τρακτέρ, ενώ θα ναυλωθούν και λεωφορεία για να μεταφέρουν διαδηλωτές στη πρωτεύουσα. Παράλληλα θα υπάρξουν δράσεις σε τελωνεία και λιμάνια σε διάφορα σημεία της χώρας, για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση.

Από τις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων από όλη την Ελλάδα, με στόχο να ορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά και τα μέτρα στήριξης που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους εξεγερμένους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας.

Μετά από τρεις εβδομάδες στους δρόμους οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα υποστηρίζουν ότι δεν ικανοποιούνται με τα ψίχουλα που εγγυήθηκε να δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά από δικές τους πιέσεις. Το σύνθημα: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα» είναι αυτό που ακούγεται περισσότερο στους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος.

Οι αγρότες συνεχίζουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δύο είναι οι τάσεις στις τάξεις των αγροτών και κτηνοτρόφων: η μία πιο ήπια, προκρίνει την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και η άλλη προτείνει δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Πάντως οι αγρότες του μπλόκου Πλατυκάμπου στη συνέλευση που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού της ΠΑΘΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες στον Αλμυρό και το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας καθώς και στον Ζάρκο Τρικάλων. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., κινητοποίηση οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς Πηλίου.

Σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική, Δράμα, Θάσο, Έβρο, Ροδόπη, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, παντού οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους και προετοιμάζουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Χθες στην Καστοριά έβαλαν συμβολικές φωτιές στις σοδειές τους. Συγκεκριμένα έκαψαν σακιά με φασόλια.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση οι αγρότες του μπλόκου της Καστοριάς απέκλεισαν αργά χθες το βράδυ τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου Καστοριάς, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική είσοδο και τον αύλειο χώρο του κτιρίου. Παράλληλα, την ίδια χρονική στιγμή συνάδελφοί τους προχώρησαν στον καθολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας στην Κοζάνη αποκλείοντας τις εισόδους πρόσβασης στο κτίριο για όλους τους υπαλλήλους.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και αποκλεισμός για τα φορτηγά αυτοκίνητα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία από το μπλόκο των αγροτών που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο Τελωνείο της Νίκης στην Φλώρινα.

Μήνυμα πανελλαδικού συντονισμού στέλνουν και οι αγρότες από το μπλόκο του Φιλώτα στη Φλώρινα, που βροντοφωνάζουν ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι κοροϊδία! Επιμένουμε στα δίκαια αιτήματά μας, δεν μας αρκούν τα ψίχουλα! Η οργή των αγροτών θα μιλήσει από δω και πέρα στους δρόμους. Κλιμακώνουμε και συνεχίζουμε, ενισχύοντας το μπλόκο μας με τρακτέρ. Συντονιζόμαστε πανελλαδικά με τους συναδέλφους μας στα μπλόκα».

Και στον Έβρο οι αγρότες ενισχύουν το μπλόκο στις Καστανιές, και στη Θάσο στον Πρίνο. Χθες οι αγρότες της Κομοτηνής προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στο 3ο χλμ. Κομοτηνής – Ξάνθης.

Σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστα Αλεξανδρή, τα περίπου 50 τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα στον χώρο του τελωνείου θα διακόψουν και σήμερα, για κάποιες ώρες, τη διέλευση και στα δύο ρεύματα των φορτηγών αυτοκινήτων. Παράλληλα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας Ηλίας Αγγελακούδης, παραμένει το μπλόκο στον κόμβο των Καστανεών, όπου οι αγρότες θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα -πιθανά από τις 20.00 έως τις 21.00, κάτι που, όπως διευκρινίζει, αποφασίζει η συντονιστική επιτροπή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα