ΑΘΗΝΑ
20:19
|
27.04.2024
Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε ψήφισμα που καλεί ΗΠΑ και Βρετανία να αποφυλακίσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ.
Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε ψήφισμα που καλεί τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφυλακίσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ, πριν από μια κρίσιμη νομική ακρόαση.

Ο κ. Ασάνζ θα εμφανιστεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη εβδομάδα για την τελική έφεσή του κατά της αμερικανικής έκδοσης.

Ο Αυστραλός πολίτης, που βρίσκεται επί του παρόντος στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, καταζητείται στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Οι Αυστραλοί βουλευτές ψήφισαν με 86-42 ότι υπέρ του ότι πρέπει να επιτραπεί στον Τζούλιαν Ασάνζ να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση, ζήτησε να καταλήξει η υπόθεση Ασάνζ σε «ολοκλήρωση» από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022.

Έθιξε το θέμα απευθείας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης τον Οκτώβριο.

Ακολούθησε διακομματική αντιπροσωπεία Αυστραλών βουλευτών που ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον για να ασκήσουν πιέσεις στους αμερικανούς νομοθέτες για την ελευθερία του κ. Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks καταζητείται για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων το 2010 και το 2011, τα οποία οι αμερικανικές αρχές λένε ότι παραβίασαν τον νόμο και έθεσαν σε κίνδυνο ζωές.

Έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η υπόθεση εναντίον του έχει πολιτικά κίνητρα. Η νομική ομάδα του λέει ότι κινδυνεύει να αυτοκτονήσει εάν σταλεί στις ΗΠΑ.

Το 2021, ένας βρετανικός δικαστής εμπόδισε την έκδοση του κ. Ασάνζ, επικαλούμενος ανησυχίες για την ψυχική του υγεία.

Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο αντέστρεψε την απόφαση αυτή με βάση ότι οι ΗΠΑ είχαν αποδείξει ότι ο κ. Ασάνζ θα ήταν ασφαλής. Το 2022, η τότε υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ – πυροδοτώντας την ανανεωμένη νομική έφεσή του.

Η οικογένεια του Ασάνζ συνέχισε να καλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, προειδοποιώντας ότι ο 52χρονος θα μπορούσε να «εξαφανιστεί» στο σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ για δεκαετίες εάν εκδοθεί εκεί.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλίας Μαρκ Ντρέιφους είπε ότι είχε θέσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Μέρικ Γκάρλαντ σε μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

«Αυτή ήταν μια ιδιωτική συζήτηση, ωστόσο η θέση αυτής της κυβέρνησης για τον κ. Ασάνζ είναι πολύ σαφής και δεν έχει αλλάξει. Είναι καιρός να τελειώσει αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Ντρέιφους σε δήλωση.

Ο κ. Ασάνζ βρίσκεται στη φυλακή Μπέλμαρς υψίστης ασφαλείας από το 2019. Είχε περάσει στο παρελθόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ προσπαθούσε να ζητήσει άσυλο στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα